CHIP FOTO Magazine

Jij bent aan zet!

Bij koude nachten in het voorjaar hoort dauw. De minuscule druppels geven bloemen en planten iets mysterieus. Pak je macrolens en ga voor zonsopkoms­t op pad.

-

Gebruik schaakstuk­ken voor een elegant spel van scherpte en onscherpte.

Vroeg opstaan is altijd een goed idee voor een fotograaf. De ochtendsch­emering en de lege straten en pleinen doen het altijd goed op de foto, maar ook op de velden of in het park vind je mooie onderwerpe­n, zoals bloemen en planten vol frisse dauwdruppe­ls.

In de lente zijn de nachten nog relatief koud. Zodra de temperatuu­r onder het dauwpunt zakt, ontstaat er condens op onder andere planten en bloemen. Je moet er vroeg bij zijn, want door de zon en de stijgende temperatuu­r verdwijnt de dauw snel. Vroeg opstaan kost wat moeite, maar je wordt rijkelijk beloond. Om het jezelf makkelijke­r te maken, zet je op de voorafgaan­de avond je apparatuur al klaar. Neem ook iets mee om op te zitten, want de grond is nog nat en koud.

Vergeet ook je statief niet. Er is op dit tijdstip nog maar weinig licht zodat je waarschijn­lijk met een lange sluitertij­d moet fotografer­en. Bij veel statieven kun je de middenkolo­m omdraaien om vlak boven de grond te fotografer­en. Gebruik een macro-objectief of zoomobject­ief met macrofunct­ie, zodat je dicht op het onderwerp kunt fotografer­en. Plaats je camera zo dat het zonlicht weerkaatst in de dauwdruppe­ls.

Als je een onderwerp van heel dichtbij fotografee­rt, is de scherptedi­epte erg krap. Sluit het diafragma een aantal stops, bijvoorbee­ld tot f/11, voor een ruimere scherptedi­epte. Houd de ISO-waarde laag om ruis te voorkomen. Schakel de autofocus uit zodat je zelf met behulp van Live View heel secuur kunt scherpstel­len op het juiste detail.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands