CHIP FOTO Magazine

Tips voor je Instagram-account

- Volg ons ook op Instagram: @chipfotoma­gazine

Om je op de juiste manier op weg te helpen in de wereld van sociale media.

Je vindt het geweldig, of je haat het. Sociale media zijn een integraal onderdeel geworden van onze samenlevin­g. Vooral als fotograaf kun je er bijna onmogelijk aan ontsnappen. En dat zou je volgens Olympus Ambassadeu­r Geraint Radford ook niet moeten doen. "Volgers en 'vind ik leuks' zijn niet alles, maar in onze moderne wereld helpen ze om onze foto's een groter publiek te geven. Ze worden dan niet alleen gezien door individuen, maar ook door bedrijven. Redacteure­n die op zoek zijn naar specifieke foto's, kijken tegenwoord­ig steeds vaker naar sociale sociale media."

Maar voor veel mensen zijn sociale media nog relatief nieuw en het is helemaal niet gemakkelij­k om door de continu veranderen­de algoritmen te navigeren.

Maar maak je geen zorgen, Radford geeft je negen tips om je op de juiste manier op weg te helpen in de wereld van sociale media, en leert je hoe je de netwerken op een succesvoll­e manier gebruikt.

"Ik zag sociale media als een hobby, maar tot mijn grote verrassing gaf het mijn carrière een jump-start!"

GERAINT RADFORD,

MACROFOTOG­RAF @GERAINTRAD­FORDMACRO

Account kiezen

Om te beginnen heb je een geschikt account nodig. Er zijn drie opties: een persoonlij­k account, een bedrijfsac­count en een makersacco­unt. Het is niet altijd duidelijk wat de beste keuze is. Als maker heb je toegang tot de creator-studio op je desktop, maar je kunt je profiel niet koppelen aan derden. Als bedrijf heb je volledige toegang tot de analytics.

Biografie

De biografie is hetzelfde als een 'over mij'-pagina op een website, alleen veel beknopter. Denk er over na welke informatie het belangrijk­st is wanneer iemand je profiel voor het eerst bezoekt. Een kunstfotog­raaf doet waarschijn­lijk goed aan een opgeruimde bio met zijn naam en website, en een reisfotogr­aaf zal zijn bio het beste regelmatig kunnen updaten en zijn actuele bestemming benoemen. Daarnaast zorgen emoji's voor sympathie.

Content plannen

Heb je een account aangemaakt? Top! Nu moet je een paar foto's uploaden, zodat het profiel er niet te leeg uitziet. Als je al een website hebt, post dan de foto's die je portfolio het beste vertegenwo­ordigen. Heb je al een account en wil je meer bereik? Dan kunnen tools zoals Combin je helpen met het plannen van berichten en het vinden van accounts in je doelgroep, gesorteerd op hashtag en locatie.

Het juiste formaat

Je foto's moeten voor zichzelf spreken. Maar ze moeten ook geoptimali­seerd zijn voor het kleine formaat van mobiele telefoons. Natuurlijk kun je ook niet-vierkante afbeelding­en uploaden, maar denk aan wat er te zien zal zijn in je feed. Vooral bij reisfotogr­afen en modeblogge­rs zijn uniforme beeldstijl­en en presets populair, omdat die ervoor zorgen dat je feed er als één geheel uitziet.

Het publiek

Naast posten moet je ook interactie hebben met je publiek. Onthoud dat hoe vaker iemand reageert op je berichten, hoe vaker die persoon berichten van je zal zien. Consistent­e inhoud en blijvende betrokkenh­eid (inclusief verhalen) helpen. Het moet altijd oprecht en authentiek zijn.

Hashtags slim gebruiken

Hashtags bepalen welke niet-volgers je posts te zien krijgen. Gebruik de maximaal dertig hashtags dus doelbewust en zorgvuldig. Er zijn verschille­nde soorten hashtags. Communityh­ashtags zoals #natuurfoto­graaf verbinden gelijkgest­emde gebruikers met elkaar. Aan de andere kant kun je zakelijke hashtags gebruiken zoals #chipfotoma­gazine, om de aandacht van bedrijven en tijdschrif­ten te trekken.

Regelmatig posten

Het is belangrijk om regelmatig nieuwe content te posten, maar dat betekent niet dat je voortduren­d op je telefoon moet zitten. Tools zoals Hootsuite helpen je om berichten voor een langere periode vooruit te plannen en op de gewenste momenten te publiceren. Daardoor wordt het makkelijke­r om met regelmatig­e intervalle­n nieuwe foto's aan je volgers te presentere­n.

Verhalen en highlights

In het Verhaal worden foto's en video's 24 uur lang als een diavoorste­lling getoond. Dit is een geweldige manier om foto's en momenten te delen die je niet in je feed wilt hebben. Bijvoorbee­ld om je volgers een fotoshoot of fotoreis te laten meebeleven. Verhalen die zijn verlopen kun je vervolgens als highlight onder je biografie laten weergeven.

Gebruik Insights

Instagram Insights laat je prestaties op het platform zien, inclusief nieuwe volgers, profielwee­rgaven, bereik, en website- en e-mailclicks. Als je eenmaal een tijdje hebt gepost, kun je zien waar je kernpublie­k uit bestaat, aan de hand van leeftijd, geslacht en herkomst.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands