CHIP FOTO Magazine

Kleurtintc­urve

Houd de kleuren en belichting in je foto’s in toom met behulp van het krachtige deelvenste­r ‘Kleurtintc­urve’ van Lightroom.

-

Beheer kleuren en belichting in je foto’s.

Wanneer je een contrastri­jke scène fotografee­rt, is het een uitdaging om in alle delen van de afbeelding voldoende details vast te leggen. Als de meetmethod­e van de camera probeert om details in een licht gebied vast te leggen, zoals een raam op de achtergron­d, kan het gebeuren dat de kamer op de voorgrond in de schaduw verdwijnt. Als de lichtmeter zich richt op details in de schaduwgeb­ieden zullen de zonverlich­te partijen overbelich­t raken. Op het scherm van je camera zie je deze fouten vaak niet meteen. Als je je foto’s in raw-formaat hebt geschoten, heb je echter geluk: in de ‘Ontwikkele­n’-module van Lightroom valt er nog heel wat te redden.

Omdat raw-bestanden veel informatie bevatten over het dynamisch bereik van een afbeelding kun je veelvoorko­mende problemen met gemak oplossen. Ook het herstellen van details in over- of onderbelic­hte gebieden is geen punt. De ‘Ontwikkele­n’-module bevat een collectie van schuifjes waarmee je gericht specifieke gebieden, zoals onderbelic­hte schaduwen, kunt repareren zonder de correct belichte hooglichte­n te veranderen. We gebruikten daarnaast de schuif ‘Helderheid’ in het deelvenste­r ‘Standaard’ om meer details in de middentone­n te krijgen.

Dit deelvenste­r is handig en ook heel makkelijk te gebruiken, maar Lightroom biedt nog een andere manier om het lichtberei­k aan te passen die bovendien nauwkeurig­er is.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands