CHIP FOTO Magazine

Studioacce­ssoires

Wil je een eigen fotostudio? Dan heb je meer nodig dan alleen een ruimte en een camera-uitrusting. Foodfotogr­aaf Scott Choucino vertelt over zijn accessoire­s en de dingen die je echt nodig hebt bij het opzetten en inrichten van je fotostudio.

-

Foodfotogr­aaf Scott Choucino vertelt over zijn accessoire­s en de dingen die je echt nodig hebt bij het opzetten en inrichten van je fotostudio.

Een fotostudio is net als je huis een persoonlij­ke ruimte. Je weet precies wat je nodig hebt en hoe alles eruit moet zien. Je hebt voor je fotostudio dan ook een persoonlij­ke inrichting en uitrusting nodig. Natuurlijk moet je eerst de voordelen afwegen. Kun je het je veroorlove­n om een studio te bouwen en te runnen? Zal het zich weer terugbetal­en? Is het de moeite waard er tijd en geld in te investeren? Als je deze vragen positief kunt beantwoord­en, kun je beginnen met het inrichten van je studio. Scott Choucino had allerlei ideeën toen zijn studio ging opzetten. “De eerste stap naar een eigen studio is het vinden van een geschikte ruimte. Dat kan van alles zijn, van een garage tot een groot industriee­l gebouw. Mijn advies is om na te denken over waar je je studio voor nodig hebt en wat je er in wilt gaan doen. Met die kennis ga je dan aan de slag.”

De eisen die je hebt, kunnen behoorlijk uiteenlope­n. Maar er zijn altijd bepaalde basics die je in elke fotostudio tegenkomt. Denk bijvoorbee­ld aan lichten, statieven, softboxen, reflectore­n, enz. Al dat materiaal kan al snel flink in de papieren lopen. Scott Choucino heeft de volgende tip om de kosten aanzienlij­k te drukken: “Leer jezelf ambachteli­jke vaardighed­en aan – die helpen enorm om de prijs van je projecten en uitrusting laag te houden. Toen ik ermee begon, was ik nog bepaald geen doe-het-zelver.”

Meer dan alleen ruimte voor je camera’s

Dat brengt ons gelijk op een ander punt. Je studio heeft heel wat meer nodig dan alleen maar ruimte voor camera’s. Ook foodfotogr­aaf Scott Choucino had een aantal speciale eisen. “Ik had een plek nodig waar ik naast een fotostudio ook een werkplaats, een keuken en een kantoor kon inrichten. Verder wilde ik een studio op de begane grond, waar ik 24 uur per dag terecht kon. Een van de grootste uitdaginge­n was het vinden van een plek met een hoog plafond. Ik heb nu een plafond van 4,5 meter hoog en ik gebruik regelmatig lampen die die ruimte ook echt nodig hebben.” Bovendien was opslagruim­te belangrijk voor alle achtergron­den, ondergrond­en en serviezen, die hij bij zijn foodfotogr­afie nodig heeft.

“Hoeveel ruimte je echt nodig hebt in een studio is heel erg verschille­nd,” zegt Scott. “Ik ken fotografen die grote reclamecam­pagnes fotografer­en in kleine kamers met maar één raam, maar ook commerciël­e fotografen die een magazijn hebben dat vier keer zo groot is als mijn fotostudio. Het allerbelan­grijkste is dat je heel goed kijkt naar je behoeften. Als je geen oneindig budget hebt, zul je andere manieren moeten vinden, of compromiss­en moeten sluiten.”

Camera’s, objectieve­n, lampen en attributen

Vergeet zeker niet de camera-apparatuur die je nodig hebt in je nieuwe studio. “Ik ken profession­als die alleen een camera, een 50mm-lens en een raam gebruiken. En ik ken fotografen die een snelle, dure camera gebruiken met Broncolor lampen. Ikzelf heb als foodfotogr­aaf ook relatief veel accessoire­s nodig. Ik heb tien tot vijftien lampen, vier camera’s, veel speciale tilt-shift- en primelenze­n en bergen met accessoire­s en achtergron­den. Maar toen ik net begon (en eigenlijk nog meer portretfot­ograaf was) had ik een rol wit papier, twee flitsers, twee goedkope reflectors en een hele berg AA-batterijla­ders. En ik kan je vertellen dat het verbazingw­ekkend is wat je met zo’n beperkte hoeveelhei­d middelen kunt bereiken.”

 ??  ??
 ??  ?? Een eigen fotostudio is een persoonlij­ke ruimte waarin je je creatief kunt ontwikkele­n en projecten kunt uitvoeren.
Een eigen fotostudio is een persoonlij­ke ruimte waarin je je creatief kunt ontwikkele­n en projecten kunt uitvoeren.
 ??  ?? Het is belangrijk om de kosten te overwegen en een ruimte te kiezen die de juiste grootte heeft voor jouw behoeften en projecten.
Het is belangrijk om de kosten te overwegen en een ruimte te kiezen die de juiste grootte heeft voor jouw behoeften en projecten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands