CHIP FOTO Magazine

Experiment­eer met rook Gebruik voor je volgende portret gekleurde rookpatron­en voor een bijzondere actie-look!

Gebruik voor je volgende portret gekleurde rookpatron­en voor een bijzondere actie-look!

-

Rookbommen ken je wel uit voetbalsta­dions, oorlogsfil­ms en reddingsop­eraties op zee. Verschille­nde chemicalië­n worden in een vorm geperst en wanneer ze afgaan, produceren ze een grote hoeveelhei­d rook. Meestal gekleurde rook. Met onze tips gebruik je zo’n kleurige blikvanger eenvoudig in je volgende portret!

Rookbommen zijn online volop legaal verkrijgba­ar voor minder dan 50 euro. De enige voorwaarde is dat je meerderjar­ig bent. Lees voor gebruik altijd de veiligheid­svoorschri­ften van de fabrikant. Voor een fotoshoot gelden daarnaast nog een paar andere regels: rookbommen worden extreem heet en moet je dus nooit of te nimmer met de blote hand aanraken. Gebruik daarom een houten stok waarop je de rookbom met zeer sterke en hittebeste­ndige tape bevestigt.

Bovendien kan de rook je luchtwegen irriteren, dus het is belangrijk om je experiment buiten uit te voeren. Daar kan de rook snel verdwijnen en geen vlekken maken op je kleding of op de huid van je model. Desondanks is het aan te raden om extra kleding mee te nemen, voor het geval dit toch gebeurt. Instrueer je model verder om de rookbom te allen tijde van zich af te houden en de rook nooit of te nimmer direct in te ademen.

De timing van de foto is ook belangrijk voor de veiligheid. Het allerbeste is om te wachten met het nemen van de foto tot kort na een flinke stortbui. Het vocht op de grond en op de bladeren fungeert dan als een extra brandbevei­liging. Ideaal voor het geval dat de rookbom onverhoopt toch van de stok valt.

Aangezien de rook meestal zeer snel uit de rookbom komt en ook direct sterk uitwaaiert, is het aan te bevelen een korte sluitertij­d te gebruiken. Ongeveer 1/500 seconde. Daarmee leg je ook grotere rookwolken haarscherp vast. Fotografee­r bovendien altijd in raw, zodat je de kleur van de rook achteraf nog makkelijk kunt aanpassen.

Als je onze tips nauwkeurig opvolgt, creëer je zonder meer een prachtige, rokerige actiefoto!

Veiligheid voor mens en apparatuur staat absoluut op de eerste plek.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands