CHIP FOTO Magazine

Betaalbare primelenze­n

Fabrikante­n zoals Samyang, Tokina en Viltrox laten zien dat foto’s met een mooie ‘primelenze­n-look’ geen hoge kosten met zich mee hoeven te brengen. We hebben zeven spannende objectieve­n voor je getest.

-

Samyang, Tokina en Viltrox laten zien dat primelenze­n ook goedkoper kunnen.

Als je kijkt naar de prijzen van de zeven testkandid­aten van Samyang, Tokina en Viltrox, en naar de aangeboden lichtsterk­te, wrijf je je waarschijn­lijk in de handen. De Viltrox XF 56mm f/1.4 voor Fujifilms X-Mount is al beschikbaa­r voor 350 euro. Een koopje, als je bedenkt dat de slechts iets lichtsterk­ere Fujifilm Fujinon XF 56mm f/1.2 R 870 euro kost. En Samyang levert de MF 14mm f/2.8 MK2, een extreme groothoekl­ens voor Sony’s E fullframe dslm’s met louter handmatige scherpstel­ling, al voor 470 euro. Deze lens is interessan­t voor landschaps­fotografen, omdat Sony zelf alleen primelenze­n tot 20mm aanbiedt. Alleen creëert Samyang zijn eigen concurrent­ie, omdat de fabrikant met de AF 14mm f/2.8 FE al een vergelijkb­are lens in haar assortimen­t heeft, dat zelfs is voorzien van autofocus. Een vergelijki­ng vind je op de volgende pagina’s. Alle zeven primelenze­n (drie voor Fujifilms X-mount, drie voor Sony’s E-mount (full-frame) en een voor Sony’s E-mount (APS-C)) kosten niet meer dan 500 euro. Zit er een addertje onder het gras? Dat wilden we uiteraard exact weten, dus hebben we alle testkandid­aten naar ons laboratori­um gehaald en ook meegenomen op een fototrip.

Correcties zijn vaak het probleem

Een korte conclusie die we al vooraf kunnen trekken, is dat deze koopjes dankzij de hoge lichtsterk­te onderwerpe­n prachtig voor een onscherpe achtergron­d kunnen weergeven en daarmee precies dat bieden wat veel fotoliefhe­bbers willen. Maar uiteindeli­jk komt het vaak aan op de correctie van typische afbeelding­s

De lenzen leveren een mooie onscherpe achtergron­d, maar hebben moeite met het corrigeren van lensfouten.”

fouten die ontstaan. Zo vertonen een aantal van de geteste objectieve­n zeer sterke vertekenin­gen en ook een duidelijk zichtbare vignetteri­ng. Daarnaast komen er kleurzweme­n voor. Het is moeilijk te zeggen of het komt door de lensconstr­uctie of door de communicat­ie met de camera dat typische lensfouten niet voldoende gecorrigee­rd kunnen worden door de software in de camera. Het staat in elk geval vast dat je met een aantal van de lenzen op de volgende pagina’s rekening moet houden met het feit dat je wat meer tijd moet steken in het nabewerken dan je misschien gewend bent.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands