CHIP FOTO Magazine

Op weg naar ergens

Pascal Mannaerts is een freelance fotograaf uit Brussel. Zijn fotografis­che werk concentree­rt zich op reizen en reportages. Al meer dan tien jaar reist hij de hele wereld over.

-

“Ik reis al zo’n vijftien jaar met mijn camera de wereld rond. Ik kwam voor het eerst in aanraking met fotografie in India, in 2000. Ik was uit België vertrokken met de oude analoge Nikon-camera van mijn vader. Daarvoor had ik al heel wat gereisd, maar de ontdekking van India was een echte eye- en mindopener. India was een trigger voor mij en ik bleef er steeds weer terugkomen. Reizen en fotografie zijn mijn passies geworden en waren van het begin af aan al nauw met elkaar verbonden. In die tijd was er nog lang geen sociale media zoals Instagram of Facebook. Elke keer als ik terugkwam van mijn reizen, waren mijn vrienden en familie verrast door mijn foto’s en ze spoorden me aan om er iets mee te doen. Ik postte ze van tijd tot tijd voor de lol op online reisfora. Daar werden ze gespot door profession­als en zo is het allemaal begonnen. Na verloop van tijd werden mijn foto’s over de hele wereld tentoonges­teld en gepublicee­rd, en dat versterkte mijn passies voor reizen en fotografie nog meer. Er is namelijk niets mooiers dan te delen waar je van houdt en het gevoel te hebben dat je eigen werk mensen bereikt en raakt. Dit is essentieel voor mij. Als ik dat bereik is de cirkel rond en is alles logisch.”

Fotografie als getuige van ontdekking­en en ontmoeting­en

“In mijn fotografis­ch werk zet ik vooral de mens in de spotlight. Ik toon mensen en hun identiteit in al hun verscheide­nheid, en in hun relatie met hun omgeving. Mensen en hun tradities, overtuigin­gen en mysteries. Ik begeef me graag in lokale culturen en ontmoet graag mensen. De essentie van een reis zijn de ontmoeting­en. Ik hou het meest van avontuurli­jke, zelfstandi­ge reizen. Wanneer je alleen of in een kleine groep reist, ben je ook veel ontvankeli­jker voor mensen.”

“Mijn foto’s zijn vooral getuigen van mijn ontmoeting­en en ontdekking­en in de wereld. Naast reisfotogr­afie heb ik me in de loop der tijd meer toegelegd op documen

tairefotog­rafie. Zo heb ik een aantal sociale gebeurteni­ssen en milieukwes­ties op specifieke plaatsen vastgelegd. Het is een andere benadering die gaandeweg is ontstaan en die de reisfotogr­afie aanvult. Hierdoor krijgt het fotografer­en nog meer betekenis en diepgang voor me, en dat motiveert me vervolgens nog meer.”

Delen is essentieel en geeft betekenis

“Ik ben blij dat ik mijn portfolio hier kan delen. Ik heb geprobeerd een balans te vinden tussen de verschille­nde bestemming­en, maar ook tussen de foto’s van landschapp­en en de meer persoonlij­ke portretten van mensen die ik ontmoet heb. Ik hoop dat ze in de smaak vallen en zorgen voor een aangename, tijdelijke ontsnappin­g uit de dagelijkse sleur. En ik hoop dat ze mensen inspireren om ook de wereld te gaan ontdekken.”

 ??  ??
 ??  ?? Yamdrok Tso meer, Tibet.
Yamdrok Tso meer, Tibet.
 ??  ?? Sfeer rond de Gergeti Trinity Church, Georgië.
Sfeer rond de Gergeti Trinity Church, Georgië.
 ??  ?? Swami in Jodhpur, India.
Swami in Jodhpur, India.
 ??  ?? Processie van Jesús Nazareno de la Merced in Antigua, Guatemala.
Processie van Jesús Nazareno de la Merced in Antigua, Guatemala.
 ??  ?? Man loopt langs bas-reliëfs van de Abu Simbel tempel, Egypte.
Man loopt langs bas-reliëfs van de Abu Simbel tempel, Egypte.
 ??  ?? Moment van bezinning bij het Song-Köl meer, Kirgizië.
Moment van bezinning bij het Song-Köl meer, Kirgizië.
 ??  ?? Mursi vrouw, Ethiopië.
Mursi vrouw, Ethiopië.
 ??  ?? De prachtige moskee van Djenné, Mali.
De prachtige moskee van Djenné, Mali.
 ??  ?? Welkom thuis in Ouagadougo­u, Burkina Faso.
Welkom thuis in Ouagadougo­u, Burkina Faso.
 ??  ?? Heilige vieringen in Vrindavan, India.
Heilige vieringen in Vrindavan, India.
 ??  ?? Vietnamese dame met traditione­le kegelvormi­ge hoed in Hoi An, Vietnam.
Vietnamese dame met traditione­le kegelvormi­ge hoed in Hoi An, Vietnam.
 ??  ?? Gelukkige lach in Jaisalmer, India.
Gelukkige lach in Jaisalmer, India.
 ??  ?? ‘Strike a pose’ bij het klooster in Battambang, Cambodja.
‘Strike a pose’ bij het klooster in Battambang, Cambodja.
 ??  ?? Bulunkul, één van de koudste plaatsen in Centraal-Azië, Tadzjikist­an.
Bulunkul, één van de koudste plaatsen in Centraal-Azië, Tadzjikist­an.
 ??  ?? Vroege ochtend in Yazd, Iran.
Vroege ochtend in Yazd, Iran.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands