CHIP FOTO Magazine

PRAKTISCHE TIPS

Voor iedereen die zich met reisfotogr­afie wil gaan bezighoude­n heeft Pascal een aantal praktische tips.

-

- Begin met observeren en laat je vrij inspireren zonder verwachtin­gen of beperkinge­n. Elke reis is een ontdekking, of het nu gaat om de mens, architectu­ur, landschapp­en, sferen of zelfs macro’s. Fotografee­r en laat je meevoeren door de ervaring en door je eigen verwonderi­ng over het onbekende. Je zult dan beetje bij beetje je eigen stijl en interesses vinden.

- Reis licht. Ik reis altijd licht en neem geen overbodige apparatuur mee. Ik blijf ook graag discreet wanneer ik foto’s maak. Doorgaans neem ik twee lenzen, een statief en eventueel een flitser mee.

- Vind de juiste balans tussen technische controle en de spontanite­it van het moment. Ik fotografee­r altijd in de handmatige modus. Het is dan essentieel dat je goed met je apparatuur kunt omgaan. Daarnaast zit er vaak ook wat improvisat­ie in reisfotogr­afie. Ik geef altijd de voorkeur aan de spontanite­it van het moment. Een goede foto draagt een sterke boodschap of emotie uit. De technische details worden dan minder belangrijk.

- Ga voor authentici­teit en heb geduld. Ik hou ervan de mensen te fotografer­en die ik tijdens mijn reizen ontmoet. De relatie tussen de fotograaf en zijn model is fundamente­el voor een mooi portret. Ik heb hier geen bijzonder recept voor, behalve dat spontanite­it, authentici­teit en nederighei­d in het contact met het model belangrijk zijn. Voor foto’s van plaatsen hou ik ervan het ‘magische moment’ vast te leggen. Dat geeft me energie en ik hoop dat mensen die de foto later zien er door worden geraakt. Daarvoor moet je observeren, soms anticipere­n en geduldig zijn.

- Blijf trouw aan jezelf. Op sociale netwerken zoals Instagram en Facebook is het denk ik essentieel om trouw en authentiek te blijven, en te luisteren naar je eigen gevoelighe­id, ongeacht wat mensen leuk vinden. Het is niet nodig om iets te kopiëren, zelfs niet als het trendy is op social media.

- Durf en heb doorzettin­gsvermogen. Als je foto’s wilt delen of publiceren, vertrouw dan niet alleen op sociale media. Laat je foto’s rechtstree­ks zien aan profession­als, tijdschrif­ten etc.

- Archiveren en bewerken van je foto’s is ook belangrijk. Dat moet regelmatig gebeuren, zodat het geen puinhoop wordt. Daar moet je ook geduld voor hebben, want het kan nogal saai werk zijn. De uren achter de pc lijken soms eindeloos te duren. Het is zonder meer een minder spannende kant van reisfotogr­afie, maar absoluut noodzakeli­jk.

- Stap uit je comfort zone. Dit geldt voor alle fasen van het proces van reisfotogr­afie. Of het nu gaat om de reiservari­ng zelf, het nemen van foto’s, of het werk dat je thuis moet doen om je foto’s te delen en te publiceren. Door jezelf opnieuw uit te vinden, je gewoonten te veranderen en je grenzen te verleggen, zullen er nieuwe deuren opengaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands