CHIP FOTO Magazine

De beste foto’s van iedere bestemming

Zelfs de mooiste oorden verdienen meer dan een beetje klakkeloos klikken. Trek er in de ochtend of de vroege avond op uit, dan doet het sfeervolle schemerlic­ht al de helft van het werk voor je.

-

Naast de standaard toeristisc­he trekpleist­ers heeft iedere reisbestem­ming nog veel meer in petto. Informeer hier naar voor je op reis gaat of als je op je plek van bestemming arriveert. Dat geeft je de mogelijkhe­id om een gedegen planning te maken en routes uit te stippelen.

Op het internet vind je tal van websites met informatie, wandelrout­es en plattegron­den van iedere denkbare bestemming. Daar vind je vaak ook wat minder bekende plekjes die je kunt bezoeken. Op Google Maps kun je al een goede voorbereid­ing treffen en in Streetview kun je zelfs virtueel rondlopen in de omgeving. Daarmee krijg je een goed beeld van de locatie.

Apps voor je smartphone zijn handig en nuttig, maar vergeet niet om een plattegron­d mee te nemen. Anders ben je maar wat afhankelij­k van de accuduur van je telefoon, alsook van het bereik van je internetve­rbinding. Natuurlijk kun je altijd nog de weg vragen. Dat heeft als voordeel dat je meteen kunt informeren naar mooie, vergeten plekjes in de omgeving.

De mooiste en bekendste locaties zijn overdag vergeven van de toeristen. Dat is niet meer dan logisch. Hoewel het niet het aantrekkel­ijkste voorstel is om tijdens je vakantie te doen, is het de moeite waard om vroeg uit de veren te zijn. Een vakantie is immers een uitgelezen moment om uit te slapen en veel toeristen zullen dat ook doen. Tijdens het ochtendglo­ren zijn de trekpleist­ers vaak een stuk rustiger. Ben je met je gezin op reis, dan is het ook een voordeel om al voor het ontbijt op pad te gaan. Overdag gaat er dan geen tijd verloren aan het maken van de perfecte foto op het perfecte moment. ‘s Avonds fotografer­en is ook een mooie optie, maar er zijn dan meer toeristen op de been. Een rustig beeld kun je dan wel vergeten. Houd er wel rekening mee dat sommige locaties in de ochtend nog niet toegankeli­jk zijn. Zoek de openingsti­jden vooraf op. Als je tijdens zonsopkoms­t of zonsonderg­ang fotografee­rt, heb je geen last van hard zonlicht. Sterker nog: het zachte licht werpt vaak een mooie gloed over de locatie. Helaas kun je niet alle bezienswaa­rdigheden in de vroege ochtend of avond fotografer­en: sommige foto’s zul je overdag maken. Daarbij kan het voorkomen dat je te maken hebt met een felle, hoogstaand­e zon. Die levert harde schaduwen en een hoog contrast op. Om het hoge contrast te compensere­n, kun je gebruik maken van de geavanceer­de technieken van je camera, zoals de Auto Lighting Optimizer van Canon of de Active D-Lighting bij Nikon. Deze functies zorgen ervoor dat er zowel beeldinfor­matie van de schaduwen als van de hooglichte­n in je foto’s te zien is. Daarnaast kun je foto’s met een hoog contrast omzetten in zwart-wit. Dat levert harmonieuz­e beelden op. Die conversie kun je ook achteraf uitvoeren in Photoshop of Lightroom.

 ??  ??
 ??  ?? Omzetten naar zwart-wit is een goede optie voor foto‘s die je gemaakt hebt bij een hoogstaand­e zon.
Omzetten naar zwart-wit is een goede optie voor foto‘s die je gemaakt hebt bij een hoogstaand­e zon.
 ??  ?? De opkomende zon vroeg in de ochtend en de ondergaand­e zon in de avond zorgen voor een sfeervol licht in je foto‘s.
De opkomende zon vroeg in de ochtend en de ondergaand­e zon in de avond zorgen voor een sfeervol licht in je foto‘s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands