CHIP FOTO Magazine

Mensen brengen je foto tot leven

Naast bekende trekpleist­ers voegen foto‘s van de lokale bevolking veel toe aan een fotoserie over een locatie. Op vakantie ontmoet je interessan­te mensen die een eigen verhaal vertellen.

-

“Als je een duidelijk portret schiet, moet je altijd toestemmin­g vragen aan je model.”

Weinig onderwerpe­n geven een levendiger beeld van een stad dan een sfeervolle markt, of openbare locaties zoals pleinen en stranden. De aanwezige mensen geven een goed beeld van de sfeer en het dagelijks leven. Maar straatfoto­grafie is geen makkelijk genre. In tegenstell­ing tot gebouwen zullen mensen namelijk direct reageren als ze merken dat er een camera op hen gericht is.

Bij straatfoto­grafie is het altijd de vraag of je bij iedere foto om toestemmin­g moet vragen aan de herkenbare personen? Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoord­en, omdat iedere situatie anders is. Wil je echter een duidelijk portret maken van iemand, dan doe je er wel goed aan om even toestemmin­g te vragen. Je maakt daarbij grote sier als je een paar woordjes spreekt in de lokale taal. Als je toevallige voorbijgan­gers op de foto zet voor een landschap of een toeristisc­he trekpleist­er is het logisch dat je ze niet om toestemmin­g vraagt. Zij zijn slechts details op de foto en waarschijn­lijk niet eens direct herkenbaar. Het is wel netjes even oogcontact te zoeken, zodat je op die manier kenbaar maakt dat je aan het fotografer­en bent. Daardoor maak je duidelijk dat ze op de foto terecht kunnen komen. Als iemand duidelijk maakt dat hij of zij niet gefotograf­eerd wil worden, moet je daar gehoor aan geven en je camera even laten zakken. Zo voorkom je ongemakkel­ijke conflicten.

In armere landen is het een gewoonte geworden dat mensen een vergoeding verwachten als ze model staan voor je foto.

Het is een lastige situatie. Enerzijds is het een mooie kans voor een uniek portret, maar wees bewust van het feit dat je op die manier zelden tot nooit een geslaagde sfeerfoto zult maken.

Als ongeoefend­e modellen gaan poseren ziet dat er bijna altijd ontzettend geforceerd en statisch uit.

Op markten of bazaars is dat een stuk eenvoudige­r. Je mag de marktkoopl­ieden vaak fotografer­en, zolang je maar iets koopt. Maar het is geen garantie!

Heb je toestemmin­g gekregen voor een foto? Schiet dan gelijk een hele serie, en stop niet bij één enkel beeld. De gezichtsui­tdrukking en de houding van je model zullen immers constant veranderen.

Let erop dat je niet door de zoeker blijft kijken, dat veroorzaak­t te veel afstand. Door Live View te gebruiken haal je die barrière een beetje weg. Je model zal zich daardoor meer ontspannen, wat een spontanere foto oplevert.

 ??  ??
 ??  ?? Als je de camera paraat houdt, is het helemaal niet moeilijk om sfeervolle beelden te schieten.
Als je de camera paraat houdt, is het helemaal niet moeilijk om sfeervolle beelden te schieten.
 ??  ?? Fotografee­r je model in diens omgeving. Zo vertelt je foto een verhaal. In dit geval krijgt de foto ook meer kleur.
Fotografee­r je model in diens omgeving. Zo vertelt je foto een verhaal. In dit geval krijgt de foto ook meer kleur.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Maak meerdere foto‘s als je mensen fotografee­rt. Zo heb je meer kans op een sprekende gezichtsui­tdrukking.
Maak meerdere foto‘s als je mensen fotografee­rt. Zo heb je meer kans op een sprekende gezichtsui­tdrukking.
 ??  ?? Met een serie foto‘s kun je in het kort een beeldverha­al neerzetten.
Met een serie foto‘s kun je in het kort een beeldverha­al neerzetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands