CHIP FOTO Magazine

Zonsonderg­ang

De natuur heeft een eindeloos scala aan sfeervolle onderwerpe­n voor je in petto. Zonsonderg­angen zijn daar een mooi voorbeeld van. Die blijven boeiend.

-

Een zonsonderg­ang beschikt, zoals je weet, over een unieke schoonheid. Een vergankeli­jke schoonheid bovendien – snel handelen is een vereiste! De zon zakt zienderoge­n achter de horizon, schaduwpar­tijen lopen snel dicht in het groeiende duister. Als je een mooie zonsonderg­ang wilt fotografer­en moet je vastberade­n handelen. Met onze tips weet je precies wat je in een dergelijke situatie wel of niet moet doen. Zo leg je die kleurenpra­cht in een handomdraa­i vast.

1 Goede voorbereid­ing

Doordat de hoek van de aarde ten opzichte van de zon iedere dag verandert, verandert daarmee ook de lengte van de dagen en de invalshoek van het zonlicht. Hoe sterk die veranderin­gen zijn, hangt af van je locatie ten opzichte van de evenaar. Op het noordelijk halfrond heb je ‘s zomers maar liefst dertien uur daglicht, ten opzichte van krap acht uur in de winter. Hoe laat de zon opkomt of ondergaat kun je opzoeken op internet, of in speciaal daarvoor ontwikkeld­e apps. Gebruik die handige informatie om te bepalen hoe laat je moet beginnen met je voorbereid­ingen.

2 Kom op tijd

Wil je een geweldige zonsonderg­ang fotografer­en? Neem er dan echt de tijd voor. Zorg dat je een uur voor aanvang van het spektakel op de locatie bent. Zo heb je alle tijd om een mooi plekje te zoeken, je apparatuur klaar te zetten en de perfecte compositie te bepalen. Blijf na de zonsonderg­ang nog even plakken. Ook het blauwe uur, direct na de zonsonderg­ang, is zeker de moeite waard om te fotografer­en.

3 Handmatig instellen

Wellicht beschikt jouw camera over een scènestand Zonsonderg­ang, maar ook dan kun je in de handmatige modus veel betere resultaten behalen. Stel allereerst de lichtgevoe­ligheid in op een zo laag mogelijke ISO-waarde. Dat zorgt voor mooie, volle kleuren en het voorkomt dat ruis de details bezoedelt. Draai het diafragma ook een paar stops dicht. Veel objectieve­n hebben bij f/8 tot f/16 hun ‘sweet spot’. Dat levert niet alleen een scherper beeld op, maar bij een gesloten diafragma heb je ook die typische stervormig­e lichtstral­en. Pas de sluitertij­d aan op deze instelling­en door een paar testfoto’s te schieten. Tijdens de zonsonderg­ang zul je door de veranderen­de lichtsitua­tie de sluitertij­d wellicht nog moeten aanpassen.

4 Stabiele ondergrond

Zet je statief zo neer dat het waterpas staat. Veel statieven hebben daar tegenwoord­ig een handig hulpmiddel­tje voor in de statiefkop zitten. Fotografee­r je vanuit de hand? Houd de sluitertij­d dan onder de omgekeerde­venredige waarde van je brandpunts­afstand. Bij een brandpunts­afstand van 125 mm kom je bij een maximale sluitertij­d van bijvoorbee­ld 1/200 seconde uit. Red je dat niet, dan kun je de ISO- of diafragmaw­aarde 1 of 2 stops verhogen.

5 Creatief

Je ontkomt er bij een dergelijke foto niet aan om de camera op de horizon te richten. Onderwerpe­n op de voorgrond, zoals struiken, zorgen voor een spannend aandachtsp­unt. Grotere voorwerpen kunnen juist als kader fungeren. Het is daarbij handig om een reflecties­cherm bij de hand te hebben, zodat je deze onderwerpe­n wat kunt oplichten. Schiet je ten slotte een serie van drie foto’s, van een 2-stops onderbelic­hte foto naar een 2-stops overbelich­te foto, dan kun je deze foto’s samenvoege­n tot een hdr-beeld.

 ??  ?? Ook stadsgezic­hten krijgen een unieke sfeer bij het fotografer­en tijdens een zonsonderg­ang.
Ook stadsgezic­hten krijgen een unieke sfeer bij het fotografer­en tijdens een zonsonderg­ang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands