CHIP FOTO Magazine

Creativite­it maakt het verschil

Om onderschei­dende foto‘s te schieten moet je een bewuste compositie maken en weten wat je wilt benadrukke­n. Daar kun je vervolgens met het diafragma en de sluitertij­d de nadruk op leggen.

-

Veel amateurs durven niet van het automatisc­he programma af te wijken, omdat ze bang zijn fotokansen te missen. Onzin natuurlijk, zeker met een flinke geheugenka­art kun je simpelweg wat extra foto’s schieten. Sterker nog, als je afwijkt van het automatisc­he programma zul je ontdekken dat je juist krachtiger­e beelden kunt schieten, die meer zeggingskr­acht hebben.

Probeer tijdens je wandeltoch­ten eens foto’s te schieten met een langere sluitertij­d, om de beweging te benadrukke­n. Of fotografee­r met een groot diafragma voor een krappe scherptedi­epte. Met een groot diafragma kun je bovendien langer fotografer­en in omgevingen met minder licht.

Bewust onscherp

Bekende trekpleist­ers kunnen heel interessan­t worden als je met een langere sluitertij­d de mensen ervoor vervaagt. Gebruik daarvoor een sluitertij­d tussen een kwart en een hele seconde. Op een zonnige dag zul je baat hebben bij een polarisati­efilter of een grijsfilte­r. Heb je deze hulpmiddel­en niet ter beschikkin­g? Dan kun je een locatie zoeken in de schaduw, of wachten op een bewolkte dag. Op een later moment terugkomen kan ook een oplossing bieden. Een statief is ideaal, maar dat heb je niet altijd bij de hand. Als alternatie­f kun je tegen een muur aanleunen, of je camera op een stabiele ondergrond zetten. Gebruik eventueel je cameratas als ondergrond, zodat je je camera niet beschadigt.

Krappe scherptedi­epte

Wanneer je fotografee­rt met een groot diafragma, kun je een onderwerp isoleren

van zijn achtergron­d. Deze manier van werken kan al het verschil maken tussen een snapshot en een interessan­te foto. Je behaalt een nog krappere scherptedi­epte wanneer je het grootst mogelijke diafragma combineert met de langste brandpunts­afstand. Daarmee krijg je een vervaagde achtergron­d, waarop je onderwerp alle aandacht krijgt. Zorg daarbij voor een passende compositie. Denk erom dat het beeld door de zoeker in dit geval zal afwijken van het resultaat.

Low-light-opnamen

Of je nu in een kerk of een ander gebouw fotografee­rt, het zal regelmatig voorkomen dat je moet werken met schamel licht. Een flitser doet vrijwel altijd afbreuk aan de sfeer en wellicht heb je ook geen statief meegenomen. In dergelijke gevallen kun je alleen maar toevlucht zoeken in het verhogen van de ISO-waarde. Op die manier kun je sluitertij­den behalen waarmee je uit de hand kunt fotografer­en zonder bewegingso­nscherpte te veroorzake­n. Met beeldstabi­lisatie heb je wat meer ruimte voor een langere sluitertij­d.

 ??  ?? Combineer een langere sluitertij­d met de meetrektec­hniek voor een dynamische foto.
Combineer een langere sluitertij­d met de meetrektec­hniek voor een dynamische foto.
 ??  ??
 ??  ?? In dit geval zorgt een lager standpunt en een langere sluitertij­d (dankzij een grijsfilte­r) voor een spannende foto.
In dit geval zorgt een lager standpunt en een langere sluitertij­d (dankzij een grijsfilte­r) voor een spannende foto.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands