CHIP FOTO Magazine

Het deelvenste­r Kleurtintc­urve

Maak kennis met de mogelijkhe­den van dit krachtige hulpmiddel.

-

1 Meerdere weergaven

Het is handig om een bewerkte foto te vergelijke­n met het origineel, vooral wanneer je knutselt met de krachtige ‘Kleurtintc­urve’. Klik hier om te wisselen tussen de verschille­nde voor-en-na-weergaven. Je ziet dat de na-versie helderder en beter belicht is.

2 Curve

In eerste instantie is de curve een diagonale lijn. Dit betekent dat de foto onverander­d is. Pas wanneer je de lijn buigt, gebeurt er iets. Het deel linksonder in de curve heeft invloed op de donkerste schaduwen, het midden pakt de middentone­n aan, en rechtsbove­n beïnvloedt de hooglichte­n.

3 Vier gebieden

‘Kleurtintc­urve’ is opgedeeld in vier lichtgebie­den: ‘Hooglichte­n’, ‘Lichten’, ‘Donkere tinten’ en ‘Schaduwen’. De Hooglichte­nschuif stuurt de helderste pixels aan, terwijl de Lichtensch­uif een breder bereik aan hooglichte­n en middentone­n beïnvloedt.

4 Voorbeeldw­eergave

Wanneer je op een van de vier schuifjes klikt, geeft de grijze vlek aan welke delen van de curve wordt beïnvloed door die specifieke schuif. Hier zie je dat de schuifrege­laar ‘Donkere tinten’ een breed bereid aan schaduwen en middentone­n beïnvloedt.

5 Klikken en slepen

In plaats van klikken en slepen aan een schuifje kun je in de curve zelf klikken. De juiste schuif wordt dan geactiveer­d. Als je de cursor in de curve naar boven sleept, wordt de bijbehoren­de schuif naar rechts verplaatst.

6 Puntcurve

Als je hier op klikt, zullen de schuifjes verdwijnen. Vervolgens kun je handmatig op een willekeuri­ge plek op de curve klikken om daar een punt te plaatsen. Sleep het punt omhoog om de tinten lichter te maken, of juist naar beneden als ze donkerder moeten worden. Je kunt meerdere punten op de curve plaatsen om de belichting zo verder te perfection­eren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands