CHIP FOTO Magazine

Ultragroot­hoek zonder autofocus

Dankzij de grote beeldhoek is deze 14mm vooral geschikt voor landschap- en architectu­urfotograf­en. De vervorming is echter ernstig.

-

Met een brandpunts­afstand van 14 mm vult dit Samyang-objectief een leemte in Sony‘s primelenze­nreeks voor full-frame dslm‘s met E-mount. De behuizing is zeer robuust en goed gefabricee­rd, maar met 708 gram ook vrij zwaar. De nieuwe ‘MK2’-versie is voorzien van een afdichting bij de aansluitin­g, om stof en vocht weg te houden van de camerasens­or. Bovendien is er een ‘declick’-functie toegevoegd voor handmatige diafragmak­euze. Staat de schakelaar ingesteld op ‘klik’, dan klikt het diafragmaw­ieltje bij elke stap. In de ‘vrije’ stand kun je het diafragma continu en geruisloos aanpassen. Deze feature is vooral interessan­t voor filmers. Het scherpstel­wiel heeft een ruw oppervlak en een aangename draaiweers­tand. Dit is belangrijk omdat Samyang geen elektronis­che contacten heeft en het scherpstel­len volledig handmatig moet gebeuren. Door het ontbreken van de contacten wordt ook het diafragma niet doorgegeve­n aan de camera. Gelukkig laten dslm's de veranderin­gen zien op het display en in de zoeker. Het is dus geen probleem om een geschikte sluitertij­d en ISO-waarde te kiezen.

Zeer sterke vertekenin­g

De Samyang MF 14mm f/2.8 MK2 vertoont in het lab matige prestaties. Bij een open diafragma van f/2.8 wordt er op onze Sony Alpha 7R II in het centrum maar 72 procent van de maximaal mogelijke resolutie gehaald. In de hoeken is het zelfs maar 55 procent. Bovendien ontbreekt door het gebrek aan elektronis­che gegevensov­erdracht een correctie van typische afbeelding­sfouten in de camera. Dit leidt tot een sterke vertekenin­g van -9,6 procent, een vignetteri­ng van 2,5 stops bij f/2.8 en bovendien zichtbare kleurzweme­n met een breedte van 1,5 pixels.

 ??  ?? Hoewel krommige lijnen in deze lensklasse normaal zijn, laat de Samyang in veel foto’s ook een duidelijke vertekenin­g zien. Dit leidt voor een deel tot zichtbaar gebogen gebouwen.
Hoewel krommige lijnen in deze lensklasse normaal zijn, laat de Samyang in veel foto’s ook een duidelijke vertekenin­g zien. Dit leidt voor een deel tot zichtbaar gebogen gebouwen.
 ??  ??
 ??  ?? 2X GEDIAFRAGM­EERD
2X GEDIAFRAGM­EERD
 ??  ?? OPEN DIAFRAGMA
OPEN DIAFRAGMA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands