CHIP FOTO Magazine

Allround-objectief met magneetfil­ter

De Tokina atx-m 33mm is een betaalbaar alternatie­f voor Fujifilms XF 35mm f/1.4 R. Bij de aanschaf is het de moeite waard om even naar de verpakking te kijken.

-

Met de atx-m 33mm f/1.4 X heeft Tokina een snelle primelens voor Fujifilms APSCdslm‘s met X-mount uitgebrach­t, die met 440 euro ongeveer 100 euro goedkoper is dan Fujifilms eigen XF 35mm f/1.4 R. Net als de Fujifilm heeft de Tokina ook een diafragmar­ing om de handmatige bediening van veel Fujifilm camera‘s te ondersteun­en. De diafragmar­ing is traploos instelbaar, maar nogal traag. En je hebt best wat kracht nodig om het diafragma in te stellen. Desgewenst kun je met de stand

‘A‘ ook een automatisc­he diafragmak­euze kiezen. De scherpstel­ring draait soepeler dan de diafragmar­ing en biedt tegelijker­tijd een aangename draaiweers­tand voor handmatige scherpstel­correcties. De autofocus werkt rustig, maar soms iets te kort. Ook in het lab zijn er onnauwkeur­igheden in de AF-meting. Het is een pluspunt dat de ogen-AF functie van Fujifilm camera‘s wordt ondersteun­d. De atx-m 33mm is verkrijgba­ar met een magnetisch­e filterhoud­er en een magnetisch beschermin­gsfilter. Het is daarom de moeite waard om goed op de verpakking te kijken.

Dit zegt ons lab

In het lab moet de Tokina lens in de resolutiem­eting, zowel bij open diafragma als na tweemaal diafragmer­en, net zijn meerdere erkennen in de originele Fujifilm-lens. Bij een diafragma van f/1.4 bereikt de Tokina 80 procent van de mogelijke resolutie in het centrum en 58 procent in de hoeken. Bij de Fujifilm is het 85 procent in het midden en 65 procent in de hoeken. Hoewel de Tokina wat minder vignetteri­ng vertoont, kan hij zijn rivaal door kleurzweme­n met een breedte van 1,2 pixels en sterkere vertekenin­gen toch niet helemaal bijhouden.

 ??  ?? Door de korte minimale scherpstel­afstand van 40 centimeter van de sensor, kun je met de Tokina atx-m 33mm ook close-ups maken met een mooie onscherpe achtergron­d.
Door de korte minimale scherpstel­afstand van 40 centimeter van de sensor, kun je met de Tokina atx-m 33mm ook close-ups maken met een mooie onscherpe achtergron­d.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands