CHIP FOTO Magazine

Portretlen­s voor hobbyfotog­rafen

De Viltrox XF 56mm f/1.4 is een lichtsterk­e primelens voor een eerlijke prijs. Het is een goed alternatie­f voor de XF 56mm f/1.2 R van Fujifilm.

-

Met een brandpunts­afstand van 84 mm (omgerekend naar fullframe) biedt de Viltrox XF 56mm de beste voorwaarde­n voor mooie portretten. Dankzij de hoge lichtsterk­te bij een open diafragma van f/1.4 kun je onderwerpe­n makkelijk met een onscherpe achtergron­d fotografer­en. Voor 330 euro is de Viltrox ook een goed alternatie­f voor de nog lichtsterk­ere, maar ook aanzienlij­k duurdere Fujinon XF 56mm f/1.2 R (ca. 880 euro). Fujifilm heeft zelf nog geen 56mm f/1.4 in het assortimen­t, dus de Viltrox vult hier een leemte op. Goed nieuws voor fotografen die het X-systeem gebruiken.

De Viltrox-lens is compact en met een gewicht van 290 gram aangenaam licht. Aangezien de bediening van veel Fujifilm X-camera‘s is ontworpen voor handmatige instelling van de belichting, wordt de Viltrox geleverd met een eigen diafragmar­ing. Die kun je traploos, maar ook een beetje moeizaam verstellen. Stel je hem in op ‘A’, dan wordt het diafragma automatisc­h door de camera gekozen. De autofocus met stappenmot­or stelt nauwkeurig en geruisloos scherp. Alleen bij slechte lichtomsta­ndigheden is hij zeker niet de snelste.

Goede prestaties in het lab

Bij de resolutiem­eting in het laboratori­um haalt de Viltrox zowel bij een open diafragma van f/1.4 als na twee stops zo‘n 88 procent van de mogelijke resolutie in het centrum. In de hoeken komt hij echter niet verder dan 57 procent bij f/1.4 en 59 procent na twee stops. Hier wordt het verschil met Fujifilms XF 56mm f/1.2 R duidelijk. Die haalt in de hoeken meer dan 70 procent – en dat al bij f/1.2. De vignetteri­ng van de Viltrox is beperkt, maar er is wel een vertekenin­g van 1,5 procent.

 ??  ?? Door het grote diafragma is het mogelijk om onderwerpe­n heel eenvoudig voor een onscherpe achtergron­d te fotografer­en.
Door het grote diafragma is het mogelijk om onderwerpe­n heel eenvoudig voor een onscherpe achtergron­d te fotografer­en.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands