CHIP FOTO Magazine

De modules van Lightroom

Voor je begint met het ordenen, bewerken en delen van foto’s moet je eerst vertrouwd raken met de indeling van Lightroom in modules.

-

Raak vertrouwd met de indeling van Lightroom in modules.

Photoshop Lightroom combineert de profession­ele raw-verwerking­stools uit Photoshop CC met de organisato­rische kwaliteite­n van Photoshop Elements. Daarnaast bevat Lightroom ook van zichzelf een heleboel unieke fotobewerk­ingsen organisati­etools.

Een van de grootste uitdaginge­n waar een digitaal fotograaf mee wordt geconfront­eerd, is het beheren van grote fotoverzam­elingen. Lightroom helpt daarbij een handje met eenvoudige manieren om bijvoorbee­ld trefwoorde­n toe te voegen aan een hele stapel bestanden die je vanaf een geheugenka­art importeert. Dankzij die trefwoorde­n kun je in de toekomst specifieke bestanden een stuk sneller terugvinde­n.

Intussen staan er misschien al duizenden foto’s op je computer, verspreid over vele mappen en eventuele externe schijven. Met Lightroom verzamel je al die foto’s, ongeacht waar ze zich bevinden, in de ‘Catalogus’, waar je ze op verschille­nde manieren kunt organisere­n. Zo maak je themaverza­melingen, of stel je zelfs slimme collecties samen die aan specifieke criteria voldoen. Voordat we hierop ingaan, geven we eerst een overzicht van Lightrooms indeling.

Het programma heeft zeven belangrijk­e werkruimte­s, die ‘modules’ worden genoemd. De modules waarin je de meeste tijd zult doorbrenge­n zijn ‘Bibliothee­k’ en ‘Ontwikkele­n’, aangezien je je foto’s via deze modules organiseer­t en verwerkt. De overige modules zijn ‘Kaart’, ‘Boek’, ‘Presentati­e’, ‘Afdrukken’ en ‘Web’. Je kiest een module via de modulekiez­er, die je met F5 (of via het menu ‘Venster | Deelvenste­rs’) gemakkelij­k kunt tonen of verbergen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands