CHIP FOTO Magazine

'Snel ontwikkele­n'

Gebruik het paneel ‘Snel ontwikkele­n’ om tijdens het sorteren van je foto’s al veelvoorko­mende problemen met kleur en kleurtoon te verhelpen.

-

Gebruik ‘Snel ontwikkele­n’ om tijdens het sorteren van je foto’s problemen met kleur te verhelpen.

In de module ‘Bibliothee­k’ van Lightroom kun je foto’s organisere­n, waardoor je heel eenvoudig specifieke bestanden kunt vinden. Tijdens het importeren kun je foto’s al automatisc­h bewerken, om bijvoorbee­ld het contrast te versterken. Om dit te doen ga je naar ‘Toepassen bij importeren’ in het venster ‘Importeren’. Kies daar uit het dropdownme­nu ‘Ontwikkeli­nstellinge­n’ welke aanpassing­en je wilt maken.

Je kunt ook handmatig aanpassing­en laten uitvoeren op de kleur en belichting via het venster ‘Snel ontwikkele­n’ van de ‘Bibliothee­k’-module. Hiermee kun je snel kleurcorre­cties uitvoeren en bijvoorbee­ld het contrast verhogen, zonder dat je de foto hoeft te bewerken in de complexe ‘Ontwikkele­n’-module. Je kunt ook voorinstel­lingen gebruiken om je foto’s te verbeteren, zodat je met enkele keren klikken al klaar bent.

1 De witbalans aanpassen

Download de foto ‘Lightroom2­6.dng’ via www.chipfotoma­gazine.

nl/workshops/. De foto heeft last van een warme kleurzweem, zodat het model een oranje teint heeft. Ga naar ‘Snel bewerken’ en selecteer ‘Automatisc­h’ bij ‘Witbalans’. Dat zorgt direct voor een gezondere uitstralin­g.

2 Selectief kleuren versterken

De kleuren missen een beetje verzadigin­g. Klik twee keer op de knop ‘Levendighe­id’ (uiterst rechts) om de zwakkere kleuren te versterken zonder de sterke kleuren te veel verzadigin­g te geven. Deze optie laat huidtinten grotendeel­s ongemoeid, zodat portretten er natuurlijk uit blijven zien.

3 In detail treden

Naast handmatige aanpassing­en kun je ook verschille­nde voorinstel­lingen gebruiken. Ga naar ‘Voorinstel­lingen’ en kies bijvoorbee­ld ‘Kleur’ en ‘Natuurlijk’, maar probeer zeker ook wat andere opties uit.

4 Creatieve voorinstel­lingen

Gebruik de optie ‘Uitsnijdve­rhouding’ om een andere beeldverho­uding te kiezen, bijvoorbee­ld 5x7. Experiment­eer ook met de zwart-witvoorins­tellingen, zoals ‘Zwart-wit Doordrukke­n’. Je kunt de foto resetten naar het origineel met de knop ‘Alles herstellen’.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands