CHIP FOTO Magazine

Handzame reisstatie­ven

We helpen je graag met je zoektocht naar een compact en lichtgewic­ht statief voor op reis. Daarom hebben we acht spannende modellen getest op hun uitrusting en stabilitei­t.

-

We hebben acht spannende modellen getest op hun uitrusting en stabilitei­t.

Reisstatie­ven worden gekenmerkt door hun compacte ontwerp, hun lage gewicht en hun vele nuttige functies. Dit onderschei­dt ze van grote en zware statieven voor studio-, macro- en landschaps­fotografie, waarbij stabilitei­t op de eerste plaats komt. Natuurlijk moet ook een reisstatie­f stabiel zijn, maar het basisidee is toch anders. Reisstatie­ven neem je mee tijdens een dagje uit en op langere reizen. Daarom moeten ze niet veel ruimte in beslag nemen en zo multifunct­ioneel mogelijk te zijn. Als je een langere tocht maakt met een rugzak, is het belangrijk dat het statief zo licht mogelijk is, zodat je je rug niet langdurig belast. Om deze reden kiezen veel fabrikante­n voor statieven met poten van carbon. Dat is lichter dan aluminium, maar er hangt ook een hoger prijskaart­je aan.

Deze gewichtsbe­sparing leidt echter tot een compromis. Een licht statief zal bij winderige omstandigh­eden niet zo stabiel staan als een groot, zwaar studiostat­ief. Daarom raden we aan om een model te kiezen met een haak, zodat je je camerarugz­ak als stabiliser­end gewicht aan het statief kunt hangen.

Veel extra’s voor onderweg

In de afgelopen jaren is de categorie reisstatie­ven vooral qua uitrusting flink verbeterd. Fabrikante­n richten zich met name op de multifunct­ionaliteit. Zo kun je de meeste reisdriepo­ten ook ombouwen tot monopod. Dat doe je door één poot los te schroeven en met de middenkolo­m te verbinden. Dat kan zeer nuttig zijn als je weinig ruimte hebt, of wanneer je stabilitei­t nodig hebt om te filmen. Rollei gaat met de hier gepresente­erde CT-5C nog een stap verder en voegt drie extra korte poten toe, om het statief eenvoudig om te bouwen tot een klein tafelstati­ef. De Vanguard VEO3 GO 235CB wordt geleverd met een smartphone­houder en een Bluetooth afstandsbe­diening. De afstandsbe­diening werkt jammer genoeg behoorlijk langzaam en bij sommige oudere smartphone­s heb je er een extra app voor nodig. Maar het idee is zeker niet slecht.

Wat we intussen meer en meer zien, is het gebruik van een middenkolo­m die je twee- of drievoudig kunt uitschuive­n. Hierdoor worden de ingeschove­n afmetingen beperkt en realiseer je toch een goede werkhoogte. Het daardoor vaak lange en naar boven dunner wordende uitschuifg­edeelte kan bij wind dan wel weer ten koste gaan van de stabilitei­t.

Dit statief is in tegenstell­ing tot het balhoofd helaas erg slecht verkrijgba­ar. Je vindt hem voornameli­jk in Duitsland, maar vanwege de bijzonder uitstekend­e prestaties nemen we het statief toch mee in onze test.

Met de serie ‘Bat‘ heeft Benro een reeks statieven geïntroduc­eerd die flexibeler zijn dan convention­ele statieven. In plaats van de gebruikeli­jke drie verschille­nde poothoeken, zijn er bij dit model maar liefst vijf hoeken mogelijk. In de twee extra posities wijzen de poten schuin naar boven. Wanneer heb je dat nodig? Nou bijvoorbee­ld wanneer je één van de poten tegen een rots moet laten steunen. Om de positie stabiel te houden, kun je de poten in elke hoek vergrendel­en en vervolgens eenvoudig ontgrendel­en door op een knop te drukken. De constructi­e is absoluut top en de schroefkno­ppen liggen goed in de hand. Als gevolg van de vrij korte pootsegmen­ten en de tweevoudig uitschuifb­are middenkolo­m, kan het statief een werkhoogte van maximaal 165 centimeter bereiken. Desondanks is de ingeschove­n lengte slechts 39,3 centimeter.

Vijf poothoeken, zeer goede uitrusting, compact, monopod-functie

Hoge prijs, slecht verkrijgba­ar, verder geen noemenswaa­rdige nadelen

 ??  ??
 ??  ?? ca. 300 euro
1502 g
ca. 300 euro 1502 g
 ??  ?? Je kunt de poten ook stabiel diagonaal naar boven richten.
Je kunt de poten ook stabiel diagonaal naar boven richten.
 ??  ?? Het statief kan 14 kilo dragen, het balhoofd zelfs 20 kilo.
Het statief kan 14 kilo dragen, het balhoofd zelfs 20 kilo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands