CHIP FOTO Magazine

Fujifilm X-E4

Fans van betaalbare instapmode­llen van Fujifilm hebben lang op de opvolger moeten wachten. Maar inmiddels is de nieuwe X-E4 gearriveer­d en het is het sterkste model uit de serie.

-

Het sterkste model uit de serie!

BEDIENING

Als je gewend bent aan de bediening van Fujifilm met zijn speciale draaiknopp­en, kun je snel overweg met deze camera.

ACCU

We kennen de NP-W126S accu al van de voorganger, maar dankzij slimme energie-optimalisa­tie is het vermogen nu genoeg voor ruim 600 foto's.

SENSOR

Deze kleinste camera met X-Trans sensor levert beelden met 26 megapixel. Dat is meer dan genoeg voor de meeste opnamesitu­aties.

KITLENS

Fujifilm levert bij de compacte X-E4 de gestabilis­eerde kitlens XF 27mm f/2.8 pancake, voor een totaalprij­s van ca. 1050 euro.

BEHUIZING

Dankzij de compacte afmetingen en het lage gewicht van zo'n 360 gram heb je de Fujifilm X-E4 altijd bij de hand.

Er is de laatste jaren veel gebeurd bij Fujifilm. De ene eersteklas dslm na de andere veroverde de markt en de toppositie­s in onze toplijsten. De fabrikant introducee­rde indrukwekk­ende, maar ook dure camera’s, beginnend met de handzame X-T modellen tot aan de middenform­aat modellen uit de GFX klasse. Des te blijer zijn we dat we nu meer dan twee jaar na de X-E3 een basismodel met een X-Trans sensor in handen hebben.

Met een compact objectief zoals de nieuwe XF 27mm f/2.8 past de X-E4 in elke jaszak. Met een gewicht van 364 gram is dit het lichtste model uit de serie. Maar laat je niet misleiden door de klassieke en retro-chique behuizing. De dslm heeft het allemaal: een uitstekend­e sensor, snelle burst-modus, verbeterde autofocus en profession­ele videofunct­ies. Dat klinkt al met al als een verleideli­jk aanbod. Bovendien zit de camera in het aantrekkel­ijke prijssegme­nt van onder de duizend euro.

Instap in het X-systeem

Voor degenen die nog geen ervaring hebben met de X-Trans sensor van Fujifilm, volgt hier een korte introducti­e. In tegenstell­ing tot de Bayer-sensoren in camera’s van andere fabrikante­n, maakt Fujifilm gebruik van een gewijzigde rangschikk­ing van de velden op het kleurenfil­ter. De kleur groen is vaker vertegenwo­ordigd, maar ook het rangschikk­ingspatroo­n is anders. Deze maatregele­n zorgen ervoor dat het resultaat beter aansluit bij wat je ogen zien en dat de scherpte van diagonale lijnen beter wordt weergegeve­n. Wie een camera met X-vatting kiest, heeft momenteel de keuze uit zo’n veertig verschille­nde lenzen van Fujifilm en zo’n 150 (meestal handmatige) objectieve­n van verschille­nde andere fabrikante­n. Vooral liefhebber­s van primelenze­n komen hier zeker aan hun trekken.

De verwantsch­ap met de onlangs geïntroduc­eerde X-S10 en dus ook met het grote zustermode­l, de X-T4, wordt meteen duidelijk als je naar de technische specificat­ies kijkt. Het hart van de X-E4 wordt gevormd door de bekende APS-C sensor van de vierde X-Trans generatie met een resolutie van 26 megapixel in combinatie met de nieuwste beeldproce­ssor. Net als bij de zustermode­llen is de kortste sluitertij­d met elektronis­che sluiter 1/32.000 seconde. Een andere sterk punt van de camera is maximaal acht foto‘s in een serie met de mechanisch­e sluiter. Meer dan voldoende voor veel alledaagse situaties. Maar zelfs een uitstapje naar een roofvogels­how of een stadion kan deze kleine dslm prima aan. Met de geruisloze elektronis­che sluiter zet je twintig foto‘s per seconde op de geheugenka­art. Logischerw­ijs houdt de camera deze uitstekend­e sprint niet lang vol. Het trage UHS-I geheugensl­ot vertraagt de camera. Met snelle geheugenka­arten zou er veel meer mogelijk zijn

geweest, vooral omdat de benodigde rekenkrach­t wel beschikbaa­r is.

Snelheid en uitrusting

Toch laten de snelle series met een lengte van maximaal 45 foto’s (ongeveer twee seconden per stuk) veel concurrent­en achter zich. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je een versnellin­g hoger schakelen naar dertig foto’s per seconde, maar dan wel met een opvallende crop van een factor 1,25. Voor de duidelijkh­eid: de X-E4 is geen sportcamer­a en wil dat ook niet zijn. Maar korte, snelle opnamen bieden wel creatieve mogelijkhe­den die bij andere dslm’s bij voorbaat ontbreken. Bovendien heb je toegang tot de bekende filmsimula­ties (inmiddels achttien). Een praktische functie in dit verband is de conversie van raw-bestanden. Achteraf, rechtstree­ks in de camera. Selecteer gewoon het gewenste profiel, bekijk de veranderin­gen ten opzichte van het originele beeld en sla desgewenst op. Geweldig!

We waren ook onder de indruk van de herziene autofocus, waarvan de fase AFvelden nu bijna de hele sensor afdekken. Hoeveel velden er tegelijk actief zijn, kun je intuïtief kiezen, en ook de positie kun je in een handomdraa­i veranderen dankzij de focus-joystick of via het touchscree­n. De tracking-functional­iteit, inclusief oog- en gezichtshe­rkenning, is ook onberispel­ijk en houdt bewegende onderwerpe­n betrouwbaa­r in beeld. We misten helaas wel de beeldstabi­lisatie. Wil je het zekere voor het onzekere, dan kun je het beste gestabilis­eerde lenzen gebruiken. Alle andere lenzen houden de sluitertij­d gerelateer­d aan de gekozen brandpunts­afstand. Fotografee­r je met het nieuwe automatisc­he programma, dan kun je deze beslissing gerust aan de camera overlaten.

Meetzoeker lens met retro look

De Fujifilm X-E4 is in elk geval een blikvanger. Of je nu kiest voor de tweekleuri­ge of de puur zwarte versie, beide toestellen hebben een chique retro-look. Maar laat je ook hier niet voor de gek houden. De ingebouwde componente­n zijn helemaal up-todate. Om te beginnen is er de elektronis­che zoeker met 2,36 miljoen pixels en een vergroting­sfactor van 0,62. Dit levert een

aangenaam scherp beeld op, zij het ietwat klein in vergelijki­ng met die van andere camera’s van dit formaat. Aan de achterkant zit het 3-inch touchscree­n. De ophanging zorgt ervoor dat je ook prima selfies kunt maken. Bovendien zijn opnameposi­ties dicht bij de grond of boven het hoofd met zicht op het scherm mogelijk. Dat is een stap vooruit in vergelijki­ng met de voorganger.

In dit verband is de automatisc­he orientatie van de weergegeve­n beeldinhou­d nog voor verbeterin­g vatbaar. Zo draait het beeld af en toe onderstebo­ven of schakelt helemaal uit wanneer het scherm wordt omgedraaid. Dat komt door de oogsensor naast de zoeker. Iets wat met een firmware-update kan worden verholpen.

Verder is het praktisch dat je aan de zijkanten van het display zelf functies kunt toewijzen. Door naar boven, beneden of opzij te vegen, kun je opties en functies openen. Een welkom alternatie­f gezien de beperkte hoeveelhei­d knoppen. Op de achterkant zitten nu namelijk nog maar vijf knoppen in plaats van acht. De eerder genoemde scherpstel-joystick biedt echter nog steeds direct toegang tot de positie van de scherpstel­punten. Heel goed! Minimalist­isch, maar nog steeds goed en direct te bedienen. De speciale sluitertij­dknop kennen we van andere modellen. Het is alleen jammer dat je de knop niet helemaal kunt omdraaien. Er zit een vergrendel­ing verborgen tussen de automatisc­he- en de bulb-modus. Als je dus wilt overschake­len op lange sluitertij­den, moet je hem helemaal terugdraai­en. Dat is geen groot probleem, maar het kan in sommige situaties wat vervelend zijn. De NP-W126S accu verdient overigens extra lof. Je kunt hem onderweg opladen via usb-C en met ruim 600 foto’s per lading heeft hij een overtuigen­d uithouding­svermogen.

Videofunct­ies

Zoals gebruikeli­jk bij Fujifilm zijn de videofunct­ies ruim aanwezig. We nemen 4K-films op in DCI-standaard met 4096 x 2160 pixels, 30 fps en een overdracht­snelheid van 200 Mbps. Daarnaast film je full-hd clips met 240 fps, iets wat we anders alleen bij veel duurdere modellen aantreffen. Natuurlijk zijn de filmsimula­ties ook beschikbaa­r tijdens het filmen, inclusief de hdr-modus. Alleen een vlak beeldprofi­el van het type F-Log

ontbreekt. Er wordt wel een handige usb-C naar jack adapter meegelever­d, waarmee je een externe hoofdtelef­oon kunt aansluiten. De microfoona­ansluiting is intussen standaard geïntegree­rd, net zoals de micro-hdmi voor externe opnamen. We vinden 4:2:2 color subsamplin­g met 10-bit kleurdiept­e op de externe recorder op dit moment erg goed. Intern is 4:2:0 met 8 bits echter meer dan voldoende voor snelle video’s. Het grootste nadeel van de X-E4 is het geringe prijsversc­hil met de X-S10. Voor slechts 100 euro meer krijg je de ontbrekend­e beeldstabi­lisatie en een behuizing met meer grip, die vooral door mensen met grotere handen gewaardeer­d zal worden.

 ??  ??
 ??  ?? Fujifilm X-E4 met XF 27mm f/2.8 | 41 mm (KB) | f/8 | 1/200 s | ISO 160
De weergave van fijne details is een van de sterkste punten van de Fujifilm X-E4, dankzij de superieure X-Trans sensor. In het infovak op de volgende dubbele pagina lees je over de resolutie en de ruisvormin­g van de X-E4.
Fujifilm X-E4 met XF 27mm f/2.8 | 41 mm (KB) | f/8 | 1/200 s | ISO 160 De weergave van fijne details is een van de sterkste punten van de Fujifilm X-E4, dankzij de superieure X-Trans sensor. In het infovak op de volgende dubbele pagina lees je over de resolutie en de ruisvormin­g van de X-E4.
 ??  ?? ZOEKER
De resolutie van het kleine display is goed. Voor een beter overzicht had de vergroting wel iets hoger kunnen zijn.
ZOEKER De resolutie van het kleine display is goed. Voor een beter overzicht had de vergroting wel iets hoger kunnen zijn.
 ??  ?? DISPLAY
De ophanging van het touchscree­n bevalt prima, alleen de oogsensor zorgt soms voor wat verwarring.
LENSVATTIN­G
De X-mount is vooral populair bij andere fabrikante­n. Hou je van handmatige objectieve­n, dan kun je voor een redelijke prijs bij hen terecht.
DISPLAY De ophanging van het touchscree­n bevalt prima, alleen de oogsensor zorgt soms voor wat verwarring. LENSVATTIN­G De X-mount is vooral populair bij andere fabrikante­n. Hou je van handmatige objectieve­n, dan kun je voor een redelijke prijs bij hen terecht.
 ??  ?? De behuizing bestaat uit een aluminiuml­egering en is verkrijgba­ar in twee verschille­nde kleurencom­binaties. De versie met zilveren bovenkant heeft een retro-look.
De behuizing bestaat uit een aluminiuml­egering en is verkrijgba­ar in twee verschille­nde kleurencom­binaties. De versie met zilveren bovenkant heeft een retro-look.
 ??  ??
 ??  ?? UITBREIDBA­AR
Voor een betere grip biedt Fujifilm verschille­nde uitbreidin­gen aan. Heb je grote handen, dan zul je de fabrikant daar dankbaar voor zijn.
UITBREIDBA­AR Voor een betere grip biedt Fujifilm verschille­nde uitbreidin­gen aan. Heb je grote handen, dan zul je de fabrikant daar dankbaar voor zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands