CHIP FOTO Magazine

PRAKTISCHE TIPS

-

Beginnende stadfotogr­afen lopen vaak tegen dezelfde problemen aan. Hier lees je hoe Lolke die problemen heeft opgelost.

• De stad is een perfecte plek om te fotografer­en. Er is heel veel te zien. Natuurlijk is het leuk om hotspots te fotografer­en, maar probeer nadat je het 'klassieke' shot hebt gemaakt ook wat creatieve en alternatie­ve foto's te maken. Doe dat bijvoorbee­ld door te spelen met compositie en standpunt.

• Als je naar een stad gaat die je niet zo goed kent, probeer je dan voor te bereiden door van tevoren een paar interessan­te plekken te bekijken via Streetview, of bekijk foto's van andere fotografen. Als je bijvoorbee­ld een zonsonderg­ang in een stad wilt fotografer­en, zoek dan van tevoren uit hoe laat de zon ondergaat en vanuit welke richting je dan foto's kunt maken.

• Een valkuil voor mij is om te gehaast te werk te gaan. Snel van de ene plek naar de andere plek lopen en heel veel foto's te maken. Meestal werkt dat niet zo goed. Probeer voldoende tijd op één plek door te brengen, zodat je meer oog krijgt voor details.

• Neem niet teveel spullen mee, dus weersta ook de verleiding om al je lenzen mee te nemen. Neem één of twee lenzen mee en je zult merken dat je dan bewuster kijkt en waarschijn­lijk met interessan­tere foto's thuiskomt.

• Als je een stad wel goed kent en er vaker komt, kan het leuk zijn om met een

afwijkende lens op pad te gaan, bijvoorbee­ld een telelens of een fish-eye.

• Soms heb je echt je dag niet. Dan loop je maar wat rond en je maakt wel wat foto's, maar je komt niet echt in een flow. Raak dan niet gefrustree­rd, maar zeg tegen jezelf iets als 'ik heb toch een mooie wandeling gemaakt'. Fotografer­en is een creatief proces. Soms lukt het en soms ook niet.

• Fotografer­en in de stad lukt mij het best als ik alleen ben. Als ik bijvoorbee­ld met mijn gezin ben, gebeurt het vaak dat ik ergens een foto van wil maken en de rest doorloopt, of andersom. Verwacht dan niet te veel van het fotografer­en en geniet ook van de mensen met wie je samen bent. Wat wel goed kan werken is om samen met een andere fotograaf op pad te gaan.

• Op dit moment is mijn favoriete lens voor straatfoto­grafie een 35mm (op een full-framecamer­a). 50mm is vaak net te krap, is mijn ervaring. Voor architectu­ur kies ik vaak voor wat wijdere lenzen, zoals een 20mm of een 24mm, maar uiteindeli­jk kun je met alle lenzen mooie foto's maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands