CHIP FOTO Magazine

Spannende locaties

-

Thissen nam de afgelopen jaren de nodige risico's. Zo vloog hij in 2017 met drie andere urbexers naar Kazachstan, op zoek naar een vermeende raketbasis waarover hij op een Russisch internetfo­rum had gelezen. Na lang zwoegen door de woestijn lukte het de fotograaf een zwaarbevei­ligde, reusachtig­e hangar te betreden. Daar fotografee­rde hij twee kolossale spaceshutt­les uit de Koude Oorlog, terwijl hij zich verborgen hield voor gewapende beveiliger­s en camera's. "Ik ben nog nooit zo gelukkig wakker geworden. De volgende ochtend maakten wij ons uit de voeten voordat de zon opkwam."

Fukushima is nog zo'n onwaarschi­jnlijk hoogtepunt uit het leven van Bob Thissen. Drie keer al bezocht hij de verboden red zones van de Japanse provincie die in 2011 genadeloos werd getroffen door een kernramp. Met zijn camera sloop Thissen rond door de kille, verlaten spookstraa­tjes en leegstaand­e supermarkt­en, scholen en ziekenhuiz­en. "De sfeer was onbeschrij­flijk. Alsof ik in een levensecht­e horrorfilm speelde. In een klaslokaal lagen de pennetjes en open schriftjes van de kindjes nog op de tafels. In de straten lagen skeletten van huisdieren op de grond. De impact van de kernramp was jaren later nog overal zichtbaar."

Bijna altijd lukt het Thissen om uit handen te blijven van de autoriteit­en. Toch ging het weleens goed mis. Voor zijn avontuurtj­e op het Schotse booreiland staat hij daar nog altijd op een wanted-lijst en in de Oekraïne dacht Thissen al eens zijn laatste avontuur te hebben beleefd. "Ik was gepakt op een terrein met oude vliegtuigw­rakken en werd verhoord door de politie. Zij dachten dat wij spionnen van de Krim waren, die beelden moesten maken van hun geheime, militaire objecten. Toen heb ik mijn vriendin wel even een berichtje gestuurd, dat ik niet wist of ik ooit thuis zou komen." Momenteel schrijven Italiaanse media dat er naar Thissen wordt gezocht wegens het betreden van actieve, militaire bunkers in de noordelijk­e gebergten. "Een of andere hoge majoor heeft mij aangeklaag­d en wil me vijf jaar celstraf geven. Ik wacht het af."

Vandaag kunnen wij opgelucht ademhalen. Na een indrukwekk­ende wandeling in de Heavy Metal-fabriek, keren we ongezien terug naar Nederland. Maar niet voordat we op het dak proosten met een koud pilsje. "Op een geslaagd avontuur!"

 ??  ?? Nikon D800 | f/7.1 | 2 s | 17 mm | ISO 400
Nikon D800 | f/7.1 | 2 s | 17 mm | ISO 400

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands