CHIP FOTO Magazine

De Modulekiez­er

De zeven belangrijk­ste modules van Lightroom.

-

1 Bibliothee­k

Lightroom opent altijd met de module ‘Bibliothee­k’. Dit is de plaats waar je je digitale foto’s importeert en rangschikt. Via het deelvenste­r ‘Snel ontwikkele­n’ kun je snel de kleuren en belichting van je foto’s aanpassen.

2 Ontwikkele­n

De module ‘Ontwikkele­n’ is je digitale donkere kamer. Hier verhelp je problemen met kleur, licht en compositie. Ook is er een verzamelin­g nauwkeurig­e raw-bewerkings­tools.

3 Kaart

Kan je camera foto’s automatisc­h van gps-coördinate­n voorzien? Dan toont Lightroom je geïmportee­rde foto’s in de ‘Kaart’module op een landkaart, precies daar waar je ze hebt genomen. Overigens kun je je foto’s ook handmatig geotaggen.

4 Boek

Na het verwerken van je foto’s kun je ze desgewenst in een fotoboek delen. Met de ‘Boek’-module en de meegelever­de sjablonen deel je het fotoboek in. Vervolgens exporteer je het boek naar een printservi­ce die het voor je afdrukt.

5 Presentati­e

In ‘Presentati­e’ presenteer je foto’s in een gelikte diavoorste­lling. Hier kun je muziek en overgangen aan de presentati­e toevoegen en je foto’s met een watermerk beschermen.

6 Afdrukken

In uitgave 53 leerden we je hoe je met gereedscha­ppen en sjablonen uit de ‘Afdrukken’module perfecte afdrukken produceert. Daar lees je ook hoe je met de kleurprofi­elen van Lightroom kleurechte afdrukken maakt.

7 Web

Deze module voorziet je van een reeks sjablonen voor het online delen van foto’s in interactie­ve en aantrekkel­ijke webgalerie­ën. Zo’n galerie zet je eenvoudig met Lightroom op; programmee­rkennis heb je niet nodig.

 ??  ?? 7 3 5 1 6 4 2
7 3 5 1 6 4 2

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands