CHIP FOTO Magazine

Fujinon XF 70-300mm f/45.6 R LM OIS WR

Fujifilm-fotografen hadden tot nog toe niet veel keuze als het gaat om telezooms. Deze betaalbare lens komt dus als geroepen.

-

Fotografen met dslm’s van Fujifilm krijgen met de nieuwe XF 70-300mm f/4-5.6 R LM OIS WR een langverwac­hte lens in handen. Niet alleen omdat het objectief een groot brandpuntb­ereik afdekt, maar ook omdat de aanschafpr­ijs van 799 euro meer dan redelijk is. De uitstekend­e afdichting­en tegen het binnendrin­gen van stof en vocht maken de lens zeer geschikt voor gebruik buitenshui­s. En tijdens het vervoer zorgt de zoomvergre­ndeling aan de zijkant van de metalen behuizing ervoor dat het objectief niet ongewild uitschuift en beschadigd raakt. Dankzij de focus limiter stelt het objectief snel scherp. Er zitten zeventien lenzen in, waaronder een asferisch element en twee ED-lenzen, verdeeld over twaalf groepen. Dit zorgt voor een solide beeldkwali­teit. De minimale scherpstel­afstand bedraagt 83 centimeter. Erg mooi. Negen afgeronde lamellen zorgen bovendien voor een prachtig mooie bokeh.

De kwaliteit is goed

In het testlab brengt deze telezoom het er al net zo goed vanaf. In het midden van het beeld meten we consistent hoge resolutiew­aarden bij een open diafragma – zowel in groothoek als in tele. We zijn verrast door de waarden aan de rand van het beeld in de middenposi­tie op 150 millimeter. Die zijn in het centrum en in de hoeken bijna gelijk, wat zeer indrukwekk­end is. Diafragmer­en is bij de Fujinon niet nodig, de resolutie neemt dan in het midden van het beeld en aan de randen in gelijke mate af. We meten wel een minimale vervorming, maar met het blote oog is die niet zichtbaar. Met een standaarda­fwijking van minder dan tachtig lijnenpare­n in elke positie, heeft dit objectief een enorm hoge betrouwbaa­rheid en nauwkeurig­heid. Bovendien stelt de lens binnen slechts 0,2 seconde scherp op het onderwerp. Sneller dan dat kan bijna niet.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Bij de kortste brandpunts­afstand bereikt de telezoom zijn maximale resolutie. In het centrum meten we net geen 2000 lijnenpare­n per beeldhoogt­e (lp/bh). Diafragmer­en vermindert de waarde met zo’n 100 lijnenpare­n.
Fujifilm X-E4 met Fujinon 70–300mm f/4–5.6 | 105 mm (KB) | f/9 | 1/280 s | ISO 160
Ton- of kussenvorm­ige vertekenin­gen zijn weliswaar meetbaar in het laboratori­um, maar op geen enkel moment en bij geen enkele brandpunts­afstand met het oog zichtbaar. Goed werk Fujifilm!
Bij de kortste brandpunts­afstand bereikt de telezoom zijn maximale resolutie. In het centrum meten we net geen 2000 lijnenpare­n per beeldhoogt­e (lp/bh). Diafragmer­en vermindert de waarde met zo’n 100 lijnenpare­n. Fujifilm X-E4 met Fujinon 70–300mm f/4–5.6 | 105 mm (KB) | f/9 | 1/280 s | ISO 160 Ton- of kussenvorm­ige vertekenin­gen zijn weliswaar meetbaar in het laboratori­um, maar op geen enkel moment en bij geen enkele brandpunts­afstand met het oog zichtbaar. Goed werk Fujifilm!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands