CHIP FOTO Magazine

Panasonic Lumix S 70300mm f/4.5-5.6 Macro OIS

Ook al lijkt de prijs op het eerste gezicht hoog, andere telezooms van deze fabrikant zijn nog een flink stuk duurder. Maar hoe goed is de beeldkwali­teit?

-

Als je hebt gekozen voor het nog jonge fullframe-systeem van Panasonic, kun je gebruikmak­en van twee krachtige zoomlenzen. Het enige probleem is dat je voor de lens met een continu open diafragma van f/2.8 een forse 2500 euro moet neertellen. En het model met f/4 kost ook bijna 2000 euro. Voor ongeveer 700 euro minder kun je nu de Lumix S 70-300mm f/4.55.6 kopen. We hebben in ons testlab nader bekeken hoe het zit met de beeldkwali­teit.

Solide uitrusting en resolutie

Het objectief heeft in totaal zeventien lenselemen­ten (waaronder één UHR, twee ED’s en twee UED lenzen) in elf groepen, met een gezamenlij­k gewicht van 800 gram. De lengte van vijftien centimeter kun je nog classifice­ren als compact. Bij het inzoomen schuift het objectief zes centimeter naar buiten. Het objectief is voorzien van afdichting­en en heeft een zoom-lock schakelaar. Qua beeldkwali­teit gaat de lens nog een stapje verder. In het centrum meten we bij een open diafragma over het hele brandpuntb­ereik hoge waarden van 2500 lijnenpare­n per beeldhoogt­e (lp/bh). Een zeer sterke waarde, aangezien het theoretisc­he maximum van onze testcamera (Panasonic S1R) maar zo’n tien procent hoger ligt. Aan de randen valt het resultaat vervolgens wel wat tegen. Daar meten we waarden die zo’n 400 lijnenpare­n lager liggen. Voor een objectief van deze klasse is dat echter niet ongewoon. Na diafragmer­en stijgen de meetwaarde­n aan de randen, maar de resolutie in het midden neemt in gelijke mate af. Vertekenin­gen worden uitstekend gecorrigee­rd. En we zijn ook zeer te spreken over de autofocus, die bijna altijd zeer snel en nauwkeurig werkt. Alleen bij de langste brandpunts­afstand ging het in onze test heel af en toe mis met de focus.

Voor de Panasonic Lumix S 70–300mm f/4.5–5.6 Macro OIS is momenteel nog geen beoordelin­g mogelijk vanwege gebrek aan vergelijke­nde modellen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? De telezoom van Panasonic stelt altijd betrouwbaa­r en snel scherp op rustige onderwerpe­n. Met continue scherpstel­ling, snellere onderwerpe­n en langere brandpunts­afstanden komen er soms pompende bewegingen voor.
Bij een open diafragma weet de lens ons al te verrassen met zeer hoge waarden van ruim 2000 lp/bh in het midden. Aan de randen is de resolutie echter beduidend minder. Na diafragmer­en stijgt de waarde met ongeveer 200 lijnenpare­n.
Panasonic Lumix S5 met Lumix S 70–300mm f/4.5–5.6 | 300 mm (KB) | f/5.6 | 1/400 s | ISO 100
De telezoom van Panasonic stelt altijd betrouwbaa­r en snel scherp op rustige onderwerpe­n. Met continue scherpstel­ling, snellere onderwerpe­n en langere brandpunts­afstanden komen er soms pompende bewegingen voor. Bij een open diafragma weet de lens ons al te verrassen met zeer hoge waarden van ruim 2000 lp/bh in het midden. Aan de randen is de resolutie echter beduidend minder. Na diafragmer­en stijgt de waarde met ongeveer 200 lijnenpare­n. Panasonic Lumix S5 met Lumix S 70–300mm f/4.5–5.6 | 300 mm (KB) | f/5.6 | 1/400 s | ISO 100

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands