CHIP FOTO Magazine

Sigma fp L

Op het eerste gezicht ziet de kleine Sigma fp L eruit als een compactcam­era, uitgerust met een verwisselb­are lensvattin­g. Maar als je beter kijkt, ontdek je de filmfuncti­es van de camera.

-

De Sigma fp L is van de buitenkant nauwelijks te onderschei­den van zijn voorganger. De dslm is de kleinste en lichtste full-frame camera die momenteel verkrijgba­ar is. Wanneer je de voorganger buiten beschouwin­g laat, dan komt de Sony Alpha 7C op de tweede plaats wat betreft formaat en draagbaarh­eid. In een directe vergelijki­ng worden de verschille­n pas echt duidelijk. De Sigma fp L is niet alleen ongeveer een centimeter smaller en dunner, maar met een gewicht van 375 gram ook nog 50 gram lichter. Sigma bereikt dit alles door een modulaire constructi­e. Afzonderli­jke onderdelen zoals een elektronis­che zoeker of een grotere handgreep kun je naar wens toevoegen of weglaten. Tot nog toe heeft Sigma vooral objectieve­n bijgedrage­n aan de L-Mount alliantie van Leica en Panasonic. Afgezien van zijn directe voorganger, de Sigma fp, gebeurde er niet veel op het gebied van camera's. Het bedrijf bewandelt qua camera's dan ook een iets andere weg dan zijn twee bondgenote­n. Net zoals zijn voorganger is de fp L eerder gericht op filmers.

Modulair

Aan de behuizing van de fp L is niet veel veranderd. Voor iedereen die de voorganger nog nooit in handen heeft gehad, volgt hier een kort overzicht.

Het merendeel van de achterkant wordt in beslag genomen door een groot geïntegree­rd aanraaksch­erm van 3,15 inch en een aangenaam scherpe resolutie van ongeveer 2,1 miljoen pixels. Vooral hobbyfilme­rs hadden waarschijn­lijk graag een klapfuncti­e naar boven of beneden gezien. Naast de directe knoppen voor de (video)functies zit er een grote multi-selector op de achterkant, inclusief een draaiwielt­je. Aan de bovenkant vinden we de grote hoofdschak­elaar, de foto/video-schakelaar, de ontspankno­p voor de betreffend­e modus en nog een tweede wieltje.

Het lage gewicht en de compacte afmetingen zorgen ervoor dat de fp L in de praktijk bijna aanvoelt als een compactcam­era. Zonder de optionele handgreep die je aan de rechterzij­de van de behuizing kunt vastschroe­ven, moeten we toegeven dat de dslm niet heel stevig in de hand ligt. Bovendien is wat ons betreft de

elektronis­che zoeker EVF-11 een must. Die kun je aan de linkerkant van de body vastschroe­ven en hij communicee­rt via hdmi en usb-C. Met zijn 3,7 miljoen pixels levert de zoeker een zeer scherp en vertraging­svrij beeld. Het oogstuk kan tot 90 graden omhoog worden gekanteld, wat erg praktisch is. De zoekermodu­le heeft bovendien een

3,5 millimeter jack-aansluitin­g voor het aansluiten van een hoofdtelef­oon – een functie die de fp L anders niet heeft. Het is best wel irritant dat we handmatig moeten schakelen tussen de zoeker en het scherm. We hadden graag een nabijheids­sensor gezien, die bij praktisch alle concurrent­en al standaard is. Temeer omdat je voor de afneembare zoeker maar liefst 650 euro extra moet neertellen ...

Voldoende megapixels

Het grootste verschil met de voorganger is de nieuwe sensor. Sigma heeft de oorspronke­lijke resolutie van 24 megapixels meer dan verdubbeld. De fullframe BSI-chip levert nu rond de 61 megapixel. Verder is er nog een innovatie in de autofocus. De contrast-AF wordt bij de Sigma fp L uitgebreid met een fase-AF inclusief ogenherken­ning voor mensen. Dat is een flinke verbeterin­g ten opzichte van de voorganger. Toch neemt de Sigma vooral bij weinig omgevingsl­icht relatief veel tijd om scherp te stellen. En ook een inschakelt­ijd van meer dan twee seconden zorgde in onze test toch wel voor een nogal ondergemid­delde prestatie.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Met maximaal 9520 x 6328 pixels biedt de Sigma fp L veel vrijheid voor het bewerken en bijsnijden van foto's. In de videomodus is het zelfs mogelijk om digitaal te zoomen zonder kwaliteits­verlies.
Sigma fp L met Sigma 12–24mm f/2.8 | 24 mm (KB) | f/7.1 | 1/1250 s | ISO 100
Met maximaal 9520 x 6328 pixels biedt de Sigma fp L veel vrijheid voor het bewerken en bijsnijden van foto's. In de videomodus is het zelfs mogelijk om digitaal te zoomen zonder kwaliteits­verlies. Sigma fp L met Sigma 12–24mm f/2.8 | 24 mm (KB) | f/7.1 | 1/1250 s | ISO 100
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands