CHIP FOTO Magazine

BEELDBEWER­KING

-

1 Omzetten naar zwart-wit

Download Lightroom0­1.dng van www.chipfotoma­gazine.nl/

workshops en open hem in de module ‘Ontwikkele­n’. Ga naar het deelvenste­r ‘Standaard’ en klik op ‘Zwart-wit’. De verzadigin­g verdwijnt nu uit de foto, maar als resultaat krijg je een heel donker beeld. Uit het histogram blijkt dat hooglichte­n ontbreken, maar ook met het blote oog zie je dat de foto onderbelic­ht is. We moeten het contrast bijwerken.

2 De kleuren lichter maken

Wanneer je een foto omzet naar zwart-wit, zet Lightroom de regelaars automatisc­h in het deelvenste­r ‘Zwart-wit’ op een stand die volgens het programma optimaal is voor een zwart-witfoto. Je kunt deze voorinstel­lingen finetunen door de regelaars bij te stellen. Zo kun je bij deze foto ‘Oranje’ verhogen tot +33 om de huid van het model hier en daar lichter te maken en beter te laten afsteken tegen de schaduwen.

3 Het histogram controlere­n

Nu je de grijstinte­n die correspond­eren met de oranje gebieden in de oorspronke­lijke foto lichter hebt gemaakt, is het histogram naar rechts verschoven, richting de hooglichte­n. We moeten het contrast nog ophalen, want een effectieve zwart-witfoto bevat ook zwarte schaduwen en witte hooglichte­n. Als je de muisaanwij­zer over het midden van het diagram beweegt, zie je dat dit gebied wordt beïnvloed door de regelaar ‘Belichting’.

4 Belichting verhogen

Klik op het midden van het histogram en sleep de muis vervolgens een stukje naar rechts om ‘Belichting’ te verhogen tot +0,76. Zo maak je de zwakkere middentone­n van de foto lichter. Hierdoor wordt het lichtberei­k van het histogram groter. Versterk de belichting door de regelaar ‘Contrast’ op +28 te zetten. Door het hogere contrast wordt de foto krachtiger. Het histogram ziet er nu ook gezonder uit.

5 Schaduwen lichter maken

Klik op het driehoekje ‘Uitknippen schaduw tonen’ linksboven in het histogram. Zo controleer je of er in de schaduwen nog details zichtbaar zijn. Gebieden die op een afdruk inktzwart dichtlopen, worden blauw gemarkeerd. In dit geval lopen de schaduwen van het model nergens dicht, maar sommige ervan hebben toch wat weinig detailleri­ng. Zet ‘Schaduwen’ op +50. Breng detail terug in de donkerste contouren van het model door de regelaar ‘Zwarte tinten’ naar +37 te slepen.

6 Het contrast versterken

In het deelvenste­r ‘Kleurtintc­urve’, onder het deelvenste­r ‘Standaard’ kunnen we het contrast nog meer versterken, zodat de vormen van ons fineart-naaktmodel beter naar voren komen. Met dit krachtige gereedscha­p kun je heel eenvoudig specifieke gebieden op allerlei manieren lichter of juist donkerder maken. In dit geval hoeven we alleen maar op het drop-downmenu ‘Puntcurve’ te klikken. Daar kiezen we voor de optie ‘Normaal contrast’.

7 Grijstinte­n finetunen

Door het versterken van het contrast lopen de schaduwen in de achtergron­d hier en daar dicht, maar er bevinden zich op deze plaatsen toch geen interessan­te details die hierdoor verloren gaan. Zet ‘Uitknippen schaduw tonen’ uit. Ga terug naar het ‘Zwart-wit’-gedeelte en verfijn de omzetting. Verhoog ‘Rood’ tot +40 om die grijstinte­n lichter te maken die correspond­eren met roodtinten in de oorspronke­lijke foto. We hebben nu een zwart-witfoto met krachtige contrasten.

8 De finishing touch

Sommige vormen in het lichaam van het model worden gesuggeree­rd door subtiele grijstinte­n. Om deze gebieden te accentuere­n ga je terug naar het ‘Standaard’-deelvenste­r en daarin naar het deel ‘Presentie’. Schuif de regelaar ‘Helderheid’ naar rechts, naar +51. Hierdoor krijgen de subtiele middentone­n meer contrast, zodat de vormen en contouren van het model nog verder benadrukt worden. Ook krijgt de foto zo iets meer bite.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands