CHIP FOTO Magazine

Beeldforma­ten en brandpunts­afstand

Leer waarom de grootte van de sensor van je camera en het objectief een grote rol spelen in de beeldcompo­sitie.

-

De beeldverho­uding 3:2 is heel gebruikeli­jk in de digitale fotografie. Maar wanneer je de foto neemt, ga je terug naar een beeldverho­uding die wordt bepaald door het ontwerp en de grootte van de elektronis­che sensor in je camera. Dat kan een 3:2 formaat zijn, maar er zijn ook fabrikante­n die een ander sensorform­aat hebben, zoals Olympus en Panasonic, die 4:3 gebruiken. Verder waren Hasselblad en Rolleiflex vroeger beroemd om hun vierkante beeldforma­at.

Natuurlijk kun je de afbeelding bijsnijden in Photoshop, maar je bent gebonden aan het formaat van de sensor. Bij sommige camera’s kun je de beeldverho­uding veranderen, maar dat gaat ten koste van pixels en resolutie, en is daarom niet aan te raden. Dan kun je de foto’s beter achteraf bijnsijden. Maar wat is de ‘juiste beeldverho­uding’? Kort gezegd is er geen algemene regel, omdat het namelijk volledig afhangt van je persoonlij­ke voorkeuren. Maar het is zeker de moeite waard om er naar te kijken voordat je een nieuwe camera koopt.

De keuze van het objectief en daarmee de brandpunts­afstand is zeker zo belangrijk, zo niet belangrijk­er dan het sensorform­aat. Lenzen beïnvloede­n de beeldhoek van je foto. Met andere woorden: hoeveel van het landschap of het onderwerp is zichtbaar in de foto? De scène wordt sterker gecomprime­erd wanneer je met langere brandpunts­afstanden werkt. Ook bij het kiezen van een objectief is de sensor belangrijk. Een PS-C sensor levert minder beeld dan een full-frame sensor. Om het eenvoudig te houden, beperken we ons nu tot full-frame sensors.

Als je de crop-factor wilt berekenen, vermenigvu­ldig je de brandpunts­afstand voor APSC-sensoren bij Nikon, Sony en Fujifilm met 1,5. Bij Canon met 1,6 en bij Micro-Four-Thirds sensoren met 2.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands