CHIP FOTO Magazine

HET LICHT SLIM GEBRUIKEN

Gebruik daglicht voor krachtige portretten.

-

Om je tijd efficient te gebruiken, is het belangrijk dat je altijd de juiste apparatuur bij de hand hebt. De foto’s aan de rechterkan­t zijn allemaal genomen met objectieve­n die een brandpunts­afstand hebben tussen de 24 en

35 mm.

1

2

3

In de tijd na de huwelijksc­eremonie heb je meestal de kans om met het bruidspaar op pad te gaan en prachtige portretten te maken. Houd er echter rekening mee dat je tegen de klok werkt: Het bruidspaar wil namelijk graag naar de gasten en genieten van de receptie, dus je moet snel en efficiënt werken. Dit betekent vaak dat je je moet aanpassen aan de omgeving en het beschikbar­e licht. In tegenstell­ing tot wat vaak wordt gedacht, is fel zonlicht om verschille­nde redenen een van de moeilijkst­e soorten licht om mee te werken.

Ten eerste gaan mensen in weelderige trouwjurke­n en driedelige pakken niet altijd goed samen met de brandende zon.

Dus als je van plan bent om in direct zonlicht te werken, haast je dan voordat het ongemakkel­ijk wordt voor het bruidspaar.

Ten tweede is direct zonlicht niet flatteus omdat het harde schaduwen op het gezicht werpt. Probeer in plaats daarvan het bruidspaar zo te plaatsen dat ze met hun rug naar de zon staan en fotografee­r in het zonlicht, waarbij je de schaduwzij­de van het bruidspaar belicht. Je moet hier zeker de zonnekap op je lens zetten om te voorkomen dat strooilich­t je foto’s beïnvloedt.

De betere keuze is echter een mooie, schaduwrij­ke locatie: zo heeft het bruidspaar de kans om een beetje af te koelen en is het licht tegelijker­tijd minder hard. Als het bruidspaar niet zo gelukkig is met het weer en het regent buiten de hele dag, moet je dus binnen foto’s maken waar de belichting op zijn best slecht is. In dit geval is het de moeite waard om te investeren in een set draadloze triggers en flitsers waarmee je je eigen belichting kunt creëren voor portretten in studiostij­l. Je zult wat tijd moeten uittrekken om de flitsers goed in te stellen. Als je eenmaal klaar bent, kun je ze in een hoekje opbergen - je hebt ze ‘s avonds waarschijn­lijk weer opnieuw nodig voor het vastleggen van de eerste dans van het bruidspaar.

1 WEER EN WIND

Er waaide een stevige wind, dus een buitenrepo­rtage zou het kapsel van de bruid zeker hebben verpest. Daarom zocht de fotograaf beschuttin­g onder een boom en gebruikte de wind om de sluier te laten wapperen.

2 RICHTING DE ZON

Een heldere zonnige dag kan een nachtmerri­e zijn omdat mensen de ogen dan dichtknijp­en. Plaats groepen dus bij voorkeur met de zon achter hen.

3 REGEN

Aan regen kun je niets doen. Als het stel er voor open staat, neem dan een paraplu mee, vraag ze dicht tegen elkaar aan te kruipen en maak het beste van de slechte situatie.

4 SCHADUWPLE­KKEN

Als de zon schijnt, zoek dan naar schaduwrij­ke plekjes, zoals hier onder een boom. Zo kan het bruidspaar ontspannen en krijg jij krachtige foto’s.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Canon EOS 5D Mark III met Canon EF 35mm f/1.4L II USM | 35 mm (KB) | f/1.4 | 1/5000 s | ISO 100
Canon EOS 5D Mark III met Canon EF 35mm f/1.4L II USM | 35 mm (KB) | f/1.4 | 1/5000 s | ISO 100
 ?? ?? 4
4
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands