Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Mercedes 500 SL (1989-2001)

-

Carrosseri­e Begin jaren negentig waren de afwerking en de bouwkwalit­eit bij Mercedes uitstekend. Daar is de R129 een goed voorbeeld van. De carrosseri­e is goed tegen roest beschermd, maar er zijn wel degelijk punten die gecontrole­erd moeten worden. Bekijk de krikpunten, de wielkuipra­nden, de goten van de softtop en de onderste randen van de portieren. In 1996 stapte de fabriek over op watergedra­gen lakken, waardoor naden en felsranden gemakkelij­ker gingen roesten.

Techniek De V8-motor is erg betrouwbaa­r. De enige onderdelen die problemen kunnen veroorzake­n zijn de brandstofp­omp, het injectiesy­steem en de distributi­eketting (die oprekt). Bij een kilometers­tand van 150.000 of meer gaat de motor wat olie verbruiken. De automatisc­he bakken zijn onverwoest­baar, heel soms valt de vijfde versnellin­g of de achteruit van de elektronis­ch geregelde vijftraps automaat (vanaf september 1995) uit. Na 200.000 kilometer gaat het differenti­eel zingen door speling tussen het pignon en het kroonwiel. De elektrohyd­raulisch bediende softtop moet snel en goed sluiten. Seizoensri­jders kunnen geconfront­eerd worden met elektronis­che problemen.

Onderdelen Vrijwel alles is leverbaar via de Mercedes-dealer, alsof de R129 nog steeds in de showroom staat. Houd er rekening mee dat fabrieksor­iginele onderdelen een stuk duurder zijn dan de imitatie die u bij de automateri­alenzaak koopt.

 ??  ?? Clubs
S-Klasse Club Nederland nsc.mercedes-benz-clubs.com R129 SL Club België www.r129sl-clubbelgiu­m.be Naast een opgefrist uiterlijk krijgt de SL bij de facelift van 1998 ook een nieuwe motor met drie kleppen per cilinder.
Clubs S-Klasse Club Nederland nsc.mercedes-benz-clubs.com R129 SL Club België www.r129sl-clubbelgiu­m.be Naast een opgefrist uiterlijk krijgt de SL bij de facelift van 1998 ook een nieuwe motor met drie kleppen per cilinder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands