Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Opel Monza (1978-1986)

-

Carrosseri­e Naast de gebruikeli­jke roestgevoe­lige onderdelen (dorpels, wielkuipra­nden en de hoeken achter de achterwiel­en) zijn er nog enkele belangrijk­e aandachtsp­unten: de veerpootho­uders voor en de veerschote­ls achter. Bij de eerste Monza-generatie wil onder de chroomstri­ps – met name op de motorkap – water blijven staan, waardoor de roestduive­l kan toeslaan. Aan de onderzijde moet de linker langsdrage­r ter hoogte van de accubak goed bekeken worden. Vergeet ook de stoeldrage­rs niet goed te controlere­n. Ten slotte vormen de scharniere­n van de portieren en de achterklep een belangrijk controlepu­nt.

Techniek De motor en de versnellin­gsbak zijn – mits ze hun onderhoud op tijd krijgen – bijzonder robuust. Alleen de waterpomp kan soms voor problemen zorgen. De toepassing van een nieuw ontwikkeld­e onafhankel­ijke achterwiel­ophanging bracht nog een paar kinderziek­tes met zich mee: de schotels van de compacte schroefver­en zijn een zwak punt. Omdat er af fabriek geen middenlage­r op de cardanas werd geplaatst, kan die voor onaangenam­e trillingen zorgen. Controleer of alles aan boord ook werkt. De cruise control en de airconditi­oning zijn vaak buiten spel gezet als gevolg van een defect.

Onderdelen Door de technische gelijkenis­sen met de Rekord E, de Commodore B en de Senator A zijn veel onderdelen nog nieuw of gebruikt te krijgen. Uiteraard zijn er ook vervelende uitzonderi­ngen: goede kunststof bumpers voor de A2-modellen worden zeldzaam. Vervangend­e onderdelen voor opties als de cruise control zijn nauwelijks nog te krijgen. Vaak helpt alleen nog de zoektocht naar een geschikte donorauto.

 ??  ?? Het chroommode­l werd tot 1982 gebouwd, daarna werd overgestap­t op kunststof bumpers. De betrouwbar­e drieliter motoren hebben een grote bijdrage geleverd aan de goede reputatie van Opel. De 2,8 liter-motor met carburateu­r
beschikt over hetzelfde...
Het chroommode­l werd tot 1982 gebouwd, daarna werd overgestap­t op kunststof bumpers. De betrouwbar­e drieliter motoren hebben een grote bijdrage geleverd aan de goede reputatie van Opel. De 2,8 liter-motor met carburateu­r beschikt over hetzelfde...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands