Classic Cars (Netherlands)

Klassieke Ferrari’s zijn de schoonste auto’s ter wereld

- akropman@fnl.nl

Als het om auto's en het milieu gaat – en dat gaat het veel te vaak – zijn klassieker­s en youngtimer­s vaak de gebeten hond. Wie een oude auto heeft, mag de grote steden niet meer in en wordt door de milieubrig­ade met de nek aangekeken. Toen ik gisteravon­d in slaap probeerde te komen, kwam ik erachter dat dat een vreselijke misvatting is. Wat blijkt: oude sportwagen­s zijn de minst vervuilend­e auto's ter wereld.

Het komt zo af en toe voor dat ik niet in slaap kom. Ik ga dan in mijn luie stoel in de huiskamer zitten en pak mijn telefoon erbij. Op verschille­nde websites ga ik op zoek naar mijn droomauto's. Een half uurtje zoeken en dromen en mijn ogen vallen alsnog dicht. Auto’s in plaats van schapen. Afgelopen nacht begon mijn zoektocht met de Ferrari 348, een auto die ik op het moment erg waardeer. Ik kwam op AutoScout vijf exemplaren tegen en ineens viel mij wat op: die Ferrari’s zijn vaak nog als nieuw. Een exemplaar uit 1992 met 54.182 kilometer op de teller. Een 348 TB 09 Coupé uit 1991 met 36.316 kilometer achter de rug en zelfs een TB uit 1992 met nog net geen 17.000 km. Die auto heeft in 14 jaar tijd nog geen 20.000 kilometer gereden! Dat is nog geen 1250 kilometer per jaar.

En wat denk je? Het is geen toeval. Een snel voorbeeld uit het Ferrariaan­bod op Marktplaat­s: een 400i uit 1979 met 5300 kilometers op de klok. Nog geen 150 kilometer per jaar! Er is nog geen 25 liter benzine per jaar door de leidingen gegaan. Hoe schoon wil je het hebben? Het blijft niet bij Ferrari's. Ook andere klassieke sportwagen­s worden slechts mondjesmaa­t ingezet. Een Lamborghin­i Diablo uit 1992 met 66.536 kilometer (2800 km/j). Een Porsche 911 Speedster uit 1989 met 26.815 km (993 km/j). En de schoonste auto van allemaal: een Corvette C1 die sinds 1958 gemiddeld slechts 190 km per jaar aflegde. Een boom is volgens mij slechter voor het milieu.

Auto's die geweerd worden uit de binnensted­en en algemeen bindend als asociaal en vuil worden gezien, zijn in feite door de jaren heen het minst vervuilend. Gewoon omdat ze niet veel en vooral voor de hobby gebruikt worden. Jullie klassieker­rijders zouden allemaal een groene pluim moeten krijgen.

Een boom is volgens mij slechter voor het milieu.

 ??  ??
 ??  ?? Arjan Kropman hoofdredac­teur
Arjan Kropman hoofdredac­teur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands