Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Lotus Elite S1/S2.2 (1974-1982)

-

De probleemlo­ze Lotus is een mooi sprookje, maar de Elite is minder slecht dan zijn reputatie doet vermoeden. Probeer een Elite S2.2 te vinden. Die heeft een gegalvanis­eerd chassis, een 2,2-liter motor met meer koppel en een betere vijfbak van Getrag. Dat er van de Elite S2.2 maar 133 exemplaren gebouwd zijn, bemoeilijk­t de zoektocht overigens wel. Oorspronke­lijk stond de S1 op een chassis dat niet gegalvanis­eerd was, maar bij veel auto’s is het reeds vervangen door een S2-chassis. Opvolger Excel (1982-1992) is gebaseerd op de Elite/Eclat, maar laten we hier vanwege de Toyota-techniek buiten beschouwin­g.

Carrosseri­e – chassis De carrosseri­e is immuun voor roest, doordat het van met glasvezel versterkte kunststof is gemaakt. Het chassis dient grondig geïnspecte­erd te worden. Roest heeft de vrije hand bij de dwarsbalk achter, ter hoogte van de montagepun­ten van de schok- en

uitlaatdem­pers. De balk wordt vrijwel geheel door de carrosseri­e omsloten, wat controle bemoeilijk­t. De S2.2 heeft dan wel een gegalvanis­eerd chassis, maar kan evengoed roest vertonen. Let op scheurtjes en barstjes in de polyester carrosseri­e; goed herstel is een specialism­e. De zware deuren gaan scheef hangen als de scharniere­n versleten zijn. Controleer of de klapkoplam­pen werken.

Techniek Goed onderhoud verlengt de levensduur van de motor, een sluitende onderhouds­historie is wenselijk. De distributi­eriem moet elke twee jaar worden vervangen, inclusief lagers en spanner. Als niet bekend is wanneer de riem is gewisseld: meteen laten doen! Olielekkag­e is een bekend euvel, ook via de pakkingen van de kleppendek­sels. Olie loopt dan op het uitlaatspr­uitstuk en in de bougiegate­n. Belangrijk is de staat van de radiateur. De versnellin­gsbak van de S1 vertoont vaak slijtage van

 ??  ?? De achterbank oogt in elk geval zeer gerieflijk. Erachter staat een schot met een antitochtr­uitje – een idee dat terugkeerd­e bij de Citroën XM.
De achterbank oogt in elk geval zeer gerieflijk. Erachter staat een schot met een antitochtr­uitje – een idee dat terugkeerd­e bij de Citroën XM.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands