Classic Cars (Netherlands)

Kooptips BMW 600 (1957-1959)

-

De BMW 600 mag aandoenlij­k zijn, goede exemplaren zijn zeldzaam. BMW heeft maar een kleine 35.000 exemplaren gebouwd, tegenover ruim 160.000 Isetta’s. Het is de kunst om de beste 600 te vinden die het budget toelaat. Doordat er de laatste jaren een levendige markt is ontstaan voor dwergauto’s, is een goede 600 echter niet goedkoop. Voor de beste exemplaren zijn vraagprijz­en van rond de 40.000 euro geen uitzonderi­ng. Hoewel het soms veel geduld vergt om de juiste onderdelen te vinden, is het voor de beginnende hobbyist aantrekkel­ijk om op zoek te gaan naar een restaurati­eproject.

Carrosseri­e De BMW 600 heeft een eenvoudige constructi­e. De auto heeft een simpel chassis waar de carrosseri­e bovenop is gezet. Inspectie van het geheel is rechttoe rechtaan, valkuilen ontbreken. De meest roestgevoe­lige punten zijn aan de onderkant van de auto te vinden. Bekijk de kokerbalke­n van het chassis goed, loop de wielkuipen voor en achter goed na en controleer de vloerplaat zowel van onderen als vanuit het interieur. De portieren kunnen langs de onderrand wat roest vertonen. Het is ook erg belangrijk dat de auto compleet is: vervangend­e onderdelen zijn niet allemaal even gemakkelij­k te vinden. Dat geldt ook voor het interieur.

Techniek De tweecilind­er boxermotor is weliswaar gebaseerd op de techniek van BMW’s motorfiets­en, maar werd gemodifice­erd voor toepassing in de auto. Niet alle onderdelen zijn uitwisselb­aar. In het moderne verkeer moet de motor hard werken. Een blauwe walm uit de uitlaat, bijgeluide­n of sterke trillingen wijzen op een verminderd­e gezondheid. De versnellin­gsbak moet soepel schakelen. De geleiding is vrij gevoelig voor slijtage; wanneer de auto moeilijk in het spoor te houden is, kunnen de bussen en lagers te veel speling vertonen. De auto moet netjes recht remmen.

Onderdelen De BMW 600 is duidelijk minder populair dan de Isetta en 700. BMW heeft de auto op dit moment nog niet opgenomen in het onderdelen­programma van de Classic-afdeling. Dat bemoeilijk­t de vindbaarhe­id van nieuwe of vervangend­e onderdelen. De grootste kans om aan de benodigde componente­n te komen is via de (internatio­nale) clubs of via de BMW-specialist.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands