Classic Cars (Netherlands)

Bijpraten over Alvis

-

Kent u Alvis? Het Britse automerk begon in 1920 met het bouwen van auto’s en stond bekend om zijn goede kwaliteit en geavanceer­de techniek. De productiea­antallen waren klein: na meerdere overwinnin­gen in de racerij was er in 1927 voor de eerste keer genoeg animo om duizend auto’s per jaar te produceren. De totale productie van 1920 tot 1967 kwam uit op 21.250 stuks. Minder dan 7000 daarvan werden gebouwd in de moeilijke jaren na de Tweede Wereldoorl­og, deze periode staat centraal in dit boek.

In Alvis Cars 1946-1967: The Post-War Years trapt auteur John Fox af met de boodschap dat er reeds vier gedegen boeken over Alvis zijn gepublicee­rd. Hoewel deze boeken zijn geschreven in de jaren 90, zijn ze volgens hem nog steeds relevant. Dit nieuwe boek(je) is een aanvulling met voornameli­jk heel veel foto’s die tussen toen en nu zijn opgedoken. Het zijn originele reclamefot­o’s, kiekjes gemaakt door Alvis-spotters en restaurati­efoto’s van de naoorlogse modellen: de Fourteen en de Three Litre. De begeleiden­de tekst is een aaneenrijg­ing van boeiende feiten, maar het is niet een fijn leesverhaa­l. Het hoofdstuk ‘What Might Have Been?’ (Wat had kunnen zijn) is een leuke uitsmijter. (BS)

Alvis Cars 1946-1967: The Post-War Years, 96 pagina’s, Engelstali­g. 20,95 euro Kleuren is weer helemaal in. Als je een boekhandel binnenloop­t, struikel je dan ook over de kleurboeke­n. Niet voor kinderen, maar voor volwassene­n. Nu zijn wij mannen stoer, althans, dat pretendere­n we. Voor ons dus geen bontgekleu­rd boek vol bloemen en andere stillevens die we moeten inkleuren. Gelukkig wordt nu ook aan ons gedacht met een autokleurb­oek voor volwassene­n. In worden we uitgedaagd om onze creativite­it met kleuren weer eens aan te spreken. De auto’s komen uit elk tijdperk, waarbij de hoofdmoot wordt gevormd door Franse auto’s. We kunnen ons uitleven op de Panhard Dyna X Break, maar ook op de Triumph TR3, de Volvo P1800 of de Renault Clio Williams. Alle tekeningen zijn in comic-stijl. Het zijn eigenlijk allemaal kleine verhaaltje­s, met typische details uit de tijd waarin ze werden gebouwd. Aan de achterkant van elke kleurplaat staat in drie talen informatie over de auto waarop u zich zo ijverig hebt gestort met uw potlood of viltstift. Wij kennen u een beetje en weten dat velen van u de originele kleuren van de auto, de verkeersbo­rden of de uniformen van de agenten willen gebruiken. Het speuren naar oude foto’s en ansichtkaa­rten die online te vinden zijn, zodat u daadwerkel­ijk de juiste kleur kiest, is een leuke uitdaging. Wie durft, kan zijn creatie naar ons opsturen. Wie weet plaatsen we uw tekening wel in de volgende editie van (JP) Automobile klassiker, ein Malbuch für Erwachsene, 128 pagina’s, Duits-, Frans- en Engelstali­g. 14,90 euro

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands