Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Opel Kadett GT/E (1977-1979)

-

Een originele Kadett GT/E uit de 1000-serie (de eerste 1000 exemplaren van de tweede serie) is zeer zeldzaam. De zoektocht naar een latere GT/E 2 heeft een iets grotere kans van slagen. Zowel de versie met 105 pk in het geel-zwart, als de wit met geel gelakte variant met 115 pk is zeer geliefd. Pas op voor namaak: vele standaard C-Kadetts zijn ‘opgewaarde­erd’ naar GT/E-specificat­ie. Aan veel echte GT/E’s is ook gesleuteld, maar dat kan ook bijna niet anders. Volledig originele auto’s zijn bijna uitgestorv­en.

Carrosseri­e Net als alle andere Opels uit deze tijd is ook de Kadett C zeer gevoelig voor roest. De carrosseri­e is stevig, maar heeft veel hoeken en randen waar roest zich nestelt. De wielkuipen, de randen van de spatborden, de dorpels en de A-stijlen zijn kwetsbaar. Ook de bovenste bevestigin­gspunten van de schokdempe­rs, de accubak en de binnensche­rmen in de motorruimt­e moeten goed geïnspecte­erd worden.

Techniek De CIH-motoren (Camshaft In Head) van Opel staan te boek als robuust. Dat geldt ook voor de 115 pk sterke versie van de GT/E 2. Olieverlie­s van de motor, de transmissi­e en het differenti­eel komt af en toe voor. Schenk extra aandacht aan de waterpomp. Aangezien de GT/E vaak sportief

in beweging is, slijten de cardanas (kruiskoppe­ling) en het differenti­eel sneller. Bij exemplaren met een hoge kilometers­tand ontstaat speling op de as van de gasklep.

Onderdelen Dankzij de modulaire bouwwijze zijn vervangend­e onderdelen voor de motor, de transmissi­e en het onderstel gemakkelij­k te vinden. Vaak kunnen onderdelen uit andere Opel-modellen gebruikt worden. Het wordt lastig en prijzig wanneer specifieke GT/E-onderdelen of plaatwerk nodig zijn. Dan kunnen goede contacten binnen de clubs van pas komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands