Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Volkswagen Golf GTI (1976-1983)

-

Op de snelweg heerst tot de dag van vandaag een rangorde: de bestuurder van een BMW 5-serie weet dat hij aan de kant moet voor de 7-serie. Eind jaren zeventig gooide de Golf GTI de toen heersende rangorde overboord, door met snelheden tot 180 km/h op te duiken in de binnenspie­gel van veel grotere en sterkere sedans. Hij combineerd­e sportief rijplezier met comfort en een acceptabel verbruik. Tegenwoord­ig is het lastig om een origineel exemplaar te vinden, de meeste exemplaren werden slachtoffe­r van de creatieve uitspattin­gen die de (meestal niet zo creatieve) eigenaren.

Carrosseri­e De carrosseri­e van de Golf I zit eenvoudig in elkaar en heeft een overzichte­lijk aantal holle ruimtes. De voorspatbo­rden zijn met schroeven bevestigd, wat vervanging gemakkelij­k maakt. De dorpels en de wielkuipra­nden behoren ook bij de Golf tot de risicogebi­eden voor roest. Poreuze rubbers laten water door. Wie kan lassen, hoeft de eerste generatie Golf niet te mijden.

Techniek In principe is de Golf I een solide auto. De GTI is echter in hogere mate onderhevig aan slijtage, wat voor problemen kan zorgen als de auto vaak van eigenaar is gewisseld. Een nieuwe eigenaar investeert namelijk liever in een krachtinje­ctie of uiterlijke opsmuk dan in onderhoud. Controleer daarom of er met de compressie­verhouding geklooid is. Andere

aandachtsp­unten: de ashoezen scheuren vaak en de kilometert­eller gaat na verloop van tijd minder secuur tellen.

Onderdelen Veel onderdelen zijn relatief makkelijk verkrijgba­ar en ook nog eens redelijk betaalbaar. Mechanisch­e onderdelen zijn nog altijd te bestellen bij de Volkswagen-dealer. Specifieke GTI-onderdelen - zoals de stoelen - zijn zeldzamer. En ze zijn duurder. Voor een vervangend stuurwiel ben je al gauw een paar honderd euro kwijt.

 ??  ?? De Golf GTI is bijna te gladjes, zijn concurrent­en hebben rafelige randjes.
De Golf GTI is bijna te gladjes, zijn concurrent­en hebben rafelige randjes.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands