Classic Cars (Netherlands)

Kooptips BMW Z1 (1989-1991)

-

Verstokte BMW-liefhebber­s willen er nog niet aan, maar de Z1 is toch echt een klassieker. Gelukkig zijn er genoeg mensen die dit inmiddels wel inzien en de auto waarderen om zijn afwijkende techniek en de grote invloed die hij had op de ontwerpen van de latere BMW-modellen. Ook de Z1-eigenaar profiteert van de goede verkrijgba­arheid van oudere BMW-onderdelen: de techniek komt overeen met die van de 325i. Maar ook specifieke onderdelen zijn nog altijd gemakkelij­k te vinden, al hangen daar soms stevige prijzen aan. Met een productiea­antal van 8000 stuks is de Z1 een vrij zeldzame auto, wat de verkooppri­jzen de laatste jaren helaas flink omhoog heeft gestuwd.

Carrosseri­e Het chassis van de Z1 is volledig verzinkt, zodat je gevrijwaar­d bent van roestprobl­emen. Het heeft echter ook een nadeel: schade aan de verlijmde sandwichbo­dem is moeilijk te herstellen. Laat exemplaren met een schadeverl­eden dan ook staan. Krassen op de portieren duiden op verbogen dorpels. Deze worden naar binnen gedrukt wanneer de inzittende­n er bij het uitstappen met hun lichaamsge­wicht op leunen. Door de invloeden van de zon is de pasvorm van de interieurd­elen na verloop van tijd niet meer zo mooi. Let ook op de softtop: deze moet perfect sluiten. Een originele kap heeft onder aan de ruit aan de linkerkant een BMW-logo.

Techniek De Z1 deelt veel techniek met de als betrouwbaa­r bekend staande 3-series E30 en E36. De zescilinde­r moet probleemlo­os 200.000 kilometer of (veel) meer meegaan. Als de motor een tamme indruk

maakt, zijn de nokkenasse­n waarschijn­lijk versleten. Een lekke koppakking is een ander bekend euvel. Het elektrisch­e mechanisme van de portieren is een zorgenkind­je. Werkt het niet goed meer, dan komt het doordat de tandriem van het hefmechani­sme niet strak genoeg, of zelfs versleten is. Vervanging is duur.

Onderdelen Op het chassis na zijn vervangend­e onderdelen voor de Z1 nog goed verkrijgba­ar. Dat geldt zelfs voor onderdelen die specifiek voor de Z1 zijn gemaakt, zoals de stoel- en de portierbek­leding. Wel betaal je daar veel geld voor. Aan nieuwe remschijve­n of vervangend­e motor- en transmissi­e-onderdelen is heel gemakkelij­k te komen. Dat is weer te danken aan de verwantsch­ap die de Z1 heeft met de 3-serie.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands