Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Toyota Crown (1971-1974)

-

Welke kooptips moet je geven voor een auto die hier zelden te koop wordt aangeboden? Van de Toyota Crown uit de periode 1971 tot 1974 zijn nauwelijks exemplaren bewaard gebleven. Als je er al eentje tegenkomt, is de uiterlijke staat van de auto bepalend voor de aankoop. Er is namelijk geen plaatdeel meer te vinden, en dat geldt nog meer voor interieurd­elen. Donorauto’s met bruikbaar plaatwerk zijn zo mogelijk nog zeldzamer. Koop daarom de beste Crown die je budget toelaat. Gelukkig is de techniek eenvoudig en gaat die een eeuwigheid mee.

Carrosseri­e Helaas was het plaatwerk niet bestand tegen slechte weersinvlo­eden. De dorpels, de spatbordra­nden, de binnensche­rmen en het plaatwerk onder de vele sierlijste­n vallen snel ten prooi aan de roestduive­l. Merkwaardi­g genoeg houdt de bodemplaat wel lang

stand. Controle van het ladderchas­sis is eenvoudig, maar voor grondig laswerk moet de carrosseri­e ervan afgehaald worden. Nieuw plaatwerk is niet meer verkrijgba­ar via Toyota en de bekende veilingweb­sites bieden ook weinig soelaas. Techniek De techniek is eenvoudig en bulletproo­f. De motor gaat een eeuwigheid mee, al is de staat van het onderhoud daarbij natuurlijk wel belangrijk. De handgescha­kelde vierbak heeft het eeuwige leven, de automatisc­he Toyoglide-driebak houd je heel door regelmatig de ATF te verversen. Een belangrijk aandachtsp­unt is de stuurinric­hting: als de pitmanarm is versleten, is het einde verhaal. Een vervangend exemplaar vind je nergens meer.

Onderdelen Onderdelen zijn heel lastig vindbaar. Op internet kom je alleen met heel veel geluk een bruikbare donorauto tegen. Wees er als de kippen bij: met een donor houd je je Crown op de weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands