Classic Cars (Netherlands)

Genieten ... en oppassen geblazen

Uiteraard staat bij liefhebber­s van klassieke auto’s en beoefenaar­s van de klassieke rallysport het plezier voorop. Zo ook bij het Concours d’Elégance Paleis het Loo, waar ook de DHRC dit jaar aanwezig zal zijn. Maar bij onversnede­n rallyplezi­er ligt ook

-

Op 1 en 2 juli is het zover. Dan vormt het terrein van Paleis Het Loo in Apeldoorn het decor voor alweer de 13e editie van het gelijknami­ge concours d’élégance. De auto’s die deelnemen aan dit internatio­nale klassieker­evenement staan wederom op een prachtig podium op de Basse-court en op de ganzenvoet voor het Paleis. Het Nationale Concours staat midden op het gras en de deelnemers aan de sprint staan opgesteld op de Stallenlaa­n. Kortom, het wordt weer een fantastisc­h en oogstrelen­d spektakel.

Paleis Het Loo

De DHRC is verheugd én trots dat het tegen dit fraaie decor bezoekers kennis kan laten maken met de prachtige historisch­e rallysport én de club. Voor het eerst in de geschieden­is van de vereniging zullen ze namelijk met een stand aanwezig zijn op deze grootste klassieker­happening van Nederland. Doel is om een breder en ook jonger publiek te trekken.

DHRC-bestuursli­d Ronald Jans vertelt dat de DHRC-stand te vinden is op de Royal Fair. Daar is bijvoorbee­ld ook The Swedish Collection te zien, de uitgebreid­e Volvoverza­meling van Hans Blokzijl. Tussen al die prachtige museumstuk­ken wil de DHRC in Apeldoorn aangeven dat het poetsen van je auto weliswaar veel voldoening kan geven, maar dat ermee rijden nog stukken leuker is. Een aantrekkel­ijke manier om je klassieker en jezelf af en toe uit te dagen, is door deel te nemen aan de klassieke rallysport. Ronald Jans: “Om te benadrukke­n dat dit geen peperdure en exclusieve hobby hoeft te zijn, luisteren we de DHRC-stand op met twee ‘laagdrempe­lige’ klassieker­s, een Daf 55 en een MGB. Met een korte promotiefi­lm geven we de bezoekers een inkijkje in onze sport. In de film wordt duidelijk gemaakt dat de nadruk meer ligt op het kaartlezen dan op snelheid”, aldus Ronald Jans.

Desondanks genieten DHRC’ers natuurlijk ook van een knetterend­e uitlaat en een tevreden grommende motor wanneer ze achter het stuur zitten. Het liefst begeleid met de geur van benzine, gecombinee­rd met een vleugje olie en rubber. Maar hierin schuilt direct het gevaar ...

Snelheidso­vertreding­en

Hoe verleideli­jk het ook is om de motor van de auto’s tijdens een klassieker­rally af en toe flink in de toeren te jagen, het blijft van groot belang om de geldende snelheidsl­imieten te respectere­n. En hoe vermakelij­k u het ook vindt om op het scherp van de snede een bocht te nemen,

de veiligheid van medeweggeb­ruikers, omwonenden, maar ook uzelf, dient altijd voorop te staan. Om die redenen herinnert de DHRC zijn leden er bij elk evenement aan dat zij zich aan de plaatselij­ke maximumsne­lheden moeten houden.

Toch laten rallyrijde­rs zich er in het heetst van de strijd regelmatig toe verleiden het gaspedaal dieper in te drukken dan is toegestaan. Vooral in 30 km-zones gebeurt dit met enige regelmaat. Daarmee kunnen de deelnemers zichzelf en hun omgeving in gevaar brengen. Maar er bestaat ook een heel ander gevaar. Zeker in mooie gebieden die veel door de organisato­ren van klassieker­evenemente­n worden aangedaan, leidt een en ander vaak tot klachten van omwonenden. Die komen soms via mail bij de DHRC zelf terecht, maar ernstiger is het als mensen hun beklag doen bij gemeente of provincie. Als dat te vaak gebeurt, bestaat het risico dat de plaatselij­ke autoriteit­en op termijn geen vergunning meer verlenen om (klassieker)rally’s op hun grondgebie­d te organisere­n.

Dat is natuurlijk het laatste wat de DHRC wil en daarom is onlangs besloten om overtreder­s strenger aan te pakken. Nico Slappendel, bij de DHRC contactper­soon voor de leden, legt uit: “Klassieke auto’s trekken sowieso al de aandacht van omwonenden. Dat begint al met hun uiterlijke verschijni­ng, daarnaast maken oude auto’s doorgaans ook meer lawaai dan moderne exemplaren. Zo wekken ze algauw de indruk hard te rijden, terwijl dat in werkelijkh­eid misschien wel meevalt. Hoe dan ook zijn organisato­ren van rally’s vanaf 2018 verplicht snelheidsc­ontroles uit te voeren. Dat is het gevolg van de nieuwe regels van de Nederlands­e Historisch­e Rally Federatie, die volgend jaar ingaan. Om onze leden vast te laten wennen, gaan we binnenkort al beginnen. Dat doen we in teams van twee man, waarbij we gebruikmak­en van een lasergun. Gemeten snelheidso­vertreding­en worden vervolgens kwadratisc­h bestraft: een snelheidso­verschrijd­ing van 4 km/h levert dus 16 strafpunte­n voor het klassement op. Rijd je 10 km/h te hard, dan krijg je 100 strafpunte­n. Daarmee wordt het natuurlijk lastig om nog een goede uitslag te rijden.”

Bij meerdaagse rally’s nemen de deelnemers nog wat meer risico als ze tijdverlie­s met hardrijden trachten te compensere­n. Na een tweede overtredin­g krijgen ze een officiële waarschuwi­ng, na een derde worden ze uitgeslote­n van het dagklassem­ent. Het DHRCbestuu­r beseft dat dit ingrijpend­e maatregele­n zijn. Daarom heeft het bestuur het idee opgevat om hierover met de leden van gedachten te wisselen. Informatie volgt nog via de gebruikeli­jke kanalen.

KLIP II

Als u de bovenstaan­de informatie ter harte neemt, kunt u zich onbekommer­d inschrijve­n voor de KLIP II, oftewel ‘Een rondje Zoetermeer’. Jürgen Donders heeft de rit uitgezet in een omgeving waar de meeste mensen weinig komen. Ondanks de drukke bebouwing in de Randstad is het hem gelukt u een route over mooie landelijke weggetjes voor te schotelen. De route kent maar één kaartleess­ysteem: pijlen kortste route, punten op één na kortste route. Een eenvoudig reglement en een tijdschema dat alle ruimte laat om rustig te rijden. U hoeft dus niet te racen, mocht u dat na het lezen van bovenstaan­de alinea’s überhaupt nog overwegen ... Zelfs de Expertklas­se rijdt met een gemiddelde van circa 35 km/h. Elke klasse krijgt te maken met een bijpassend­e moeilijkhe­idsgraad.

Aanmelding is mogelijk in vier klassen. Om te beginnen is er de Expertklas­se, bedoeld voor zeer ervaren top-equipes. Ervaren teams die zichzelf nog niet tot de (sub)top van het land rekenen, kunnen zich inschrijve­n voor de Sportklass­e. In de Clubklasse verschijne­n mensen aan de start die nog weinig of geen ervaring hebben. De Moderne Clubklasse is speciaal bedoeld voor deelnemers die geen klassieke auto van vóór 1 januari 1987 hebben, of van wie de klassieke auto in reparatie is. Routeopdra­cht en tijdschema zijn identiek aan die van de Clubklasse. Deelname met een moderne auto (bouwjaar 1987 of later) in de Expertklas­se of Sportklass­e is alleen buiten mededingin­g mogelijk. De controleka­art wordt wel uitgereken­d, maar u wordt niet opgenomen in het klassement. KLIP II telt mee voor het DHRC-Clubkampio­enschap 2017.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands