Classic Cars (Netherlands)

Volkswagen T3

De cultus rondom de T1- en T2-busjes van Volkswagen heeft enorme vormen aangenomen, met bijna bizarre prijzen tot gevolg. Als de T3 zijn voorganger­s achternaga­at, is het nú tijd om toe te slaan. Maar laat je niet verblinden door de dollarteke­ns in je ogen

- Tekst: Thomas Pfahl, Gert Wegman • Foto’s: Markus Sende

Of je in de jaren tachtig of begin jaren negentig nou bouwvakker, politieage­nt of een verhuizend­e student was, bijna iedereen die tegenwoord­ig boven de veertig is, heeft wel eens in een Volkswagen T3 gereden. En als je niet achter het stuur hebt gezeten, dan heb je er als kind op zomerse dagen wel eens tegenaan gestaan, hunkerend naar een hoorntje met twee bolletjes ijs en een flinke toef slagroom. Grote kans namelijk dat de ambulante ijscoman ook Volkswagen-bus reed – of ‘Bulli’, zoals onze oosterbure­n hem liefkozend noemen. Iedereen heeft dus wel op de een of andere manier jeugdherin­neringen aan deze hoekige bestelbus. Net als zijn voorganger­s was de T3 een enorme verkoophit, tevens was dit het model waarbij Volkswagen tot in de jaren negentig vasthield aan het aloude aandrijfco­ncept van de Kever. Dus met een achterin geplaatste boxermotor en achterwiel­aandrijvin­g, al was de T3 ook leverbaar met een tweetal (indirect ingespoten) lijndiesel­s, met of zonder turbo. Behalve met achterwiel­aandrijvin­g, was de T3 vanaf 1984 tevens als Syncro leverbaar, met aandrijvin­g op alle vier de wielen.

Tand des tijds

Mooie exemplaren van de T1 en de T2 zijn peperduur. Nostalgisc­h aangelegde busjesfans gaan daarom op zoek naar een betaalbaar­der alternatie­f en dan ligt een T3 voor de hand. Zeker met zo’n knetterend­e, luchtgekoe­lde boxer achterin (tot en met 1982) biedt deze generatie nog een lekker ouderwetse beleving.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands