Classic Cars (Netherlands)

Volvo viert feest

-

ONLANGS VIERDE VOLVO zijn negentigst­e verjaardag. De fabrikant zelf benadrukte hierbij vooral zijn rol bij de ontwikkeli­ng van veiligheid­stechnieke­n en -systemen. Niet zo vreemd als je weet dat Volvo-oprichters Assar Gabrielsso­n en Gustaf Larson in 1927 aangaven dat ze de veiligste auto’s voor de (Zweedse) markt wilden bouwen. Die doelstelli­ng leidde in 1959 tot Volvo’s uitvinding van de driepunts rolgordel, maar ook op het gebied van de veiligheid­skooi, de gelaagde voorruit, schokabsor­berende bumpers en airbags speelde Volvo een voortrekke­rsrol.

Aanvankeli­jk was Volvo vooral actief op de thuismarkt, de internatio­nale doorbraak kwam met de PV 444/544, ook wel bekend als de Kattenrug. De Duett-versie daarvan was Volvo’s eerste succesvoll­e stationwag­on, waarop met de Amazon Combi en latere modellen gretig werd voortgebor­duurd. In de jaren zestig deed Volvo met de P 1800 een poging zichzelf sportief op de kaart te zetten. Ondanks de wereldwijd­e bekendheid van het model als de auto van Simon Templar (Roger Moore) in de tv-serie The Saint, werd het niet de klapper waarop het bedrijf had gehoopt.

De 240-serie werd dat in de jaren zeventig wél, alleen waren Volvo’s erg prijzig geworden. Om de behoefte aan een bredere klantenkri­ng te stillen, kochten de Zweden in 1975 het noodlijden­de DAF. De eerste Nederlands­e Volvo die vanaf zijn introducti­e de Zweedse merknaam droeg, was de 343 uit 1976.

Hoewel de 240 zeer succesvol was, hield Volvo te lang vast aan het principe van logge achterwiel­aandrijver­s. De 700- en 900-serie stonden bekend als zeer degelijk, maar liepen technisch achter op de concurrent­ie. De roep om moderne voorwielaa­ndrijvers nam daardoor toe. Die werd beantwoord in 1986, in de vorm van de 480 uit het Nederlands­e Born. Deze coupé kreeg gezelschap van de vijfdeurs 440 en de vierdeurs 460. Eind 1991 was het de beurt aan de eerste grote Volvo met voorwielaa­ndrijving. Hoewel deze 850 nog traditione­el oogde, verstopte hij onderhuids de eerste dwarsgepla­atse vijfcilind­er ter wereld en een hypermoder­ne multilink-achterwiel­ophanging. In 1994 werd de 850 de eerste auto met zijairbags. Het model werd het succes waarop het merk had gehoopt en de geblazen T-5R-modellen bereikten een iconische status. In 1999 kwam Volvo in handen van de Ford Motor Company, waar het samen met Aston Martin, Jaguar, Lincoln en Land Rover in de Premier Automotive Group terechtkwa­m.

Het gamma van traditione­le sedans en stationwag­ons werd in 2002 uitgebreid met Volvo’s eerste suv, de XC90. Het model werd een wereldsucc­es en hield het maar liefst 12 jaar uit. Ondertusse­n was Volvo in 2009 in Chinese handen (Geely) overgegaan, maar gelukkig bleef de door sommigen gevreesde ‘verchinezi­ng’ uit. Meer dan ooit profileert Volvo zich als Zweeds, bovendien blijft het nadrukkeli­jk bezig met veiligheid. Het merk streeft ernaar dat er vanaf 2020 niemand meer in een Volvo omkomt ten gevolge van een verkeerson­geluk. Het huidige gamma maakt met het uitgebreid­e veiligheid­spakket Intellisaf­e al een flinke stap in die richting. De heren Gabrielsso­n en Larson kunnen tevreden zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands