Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Alfa Romeo Giulia GTC (1964-1966)

-

Doordat er zo weinig exemplaren gebouwd zijn, wordt maar hoogst zelden een Alfa Romeo Giulia GTC te koop aangeboden. Als het dan zover is, dan is de conditie van de auto uiterst belangrijk. Nog meer dan bij de coupés van Bertone, waarop de GTC gebaseerd is, speelt roest een hoofdrol – en is de toestand bepalend voor de prijs. Gezien de hoge waarde die mooie GTC’s hebben, hoef je op een restaurati­e niet leeg te lopen. Groot voordeel is dat alle onderdelen goed te vinden zijn en plaatwerk van de coupés gemodifice­erd kan worden voor toepassing op de GTC.

Doordat de GTC’s inmiddels veel geld opleveren, is de kwaliteit van de restaurati­e essentieel. Vraag de verkoper om een uitgebreid fotoversla­g van de restaurati­e, inclusief alle werkopdrac­hten en de contactgeg­evens van de lasser/plaatwerke­r. De coupés van Bertone staan niet bekend om hun immuniteit voor roestvormi­ng, de GTC zo mogelijk nog minder. Van de carrosseri­e dient de gehele onderkant goed bekeken te worden, tot pak ’m beet 30 centimeter boven de dorpels. Controleer ook of alle nummers kloppen, om er zeker van te zijn dat de GTC geen verzaagde Sprint GT is. Ook hier geldt: controleer de auto op matching numbers. Motorisch zijn er weinig valkuilen, bij goed onderhoud hebben alle onderdelen een gebruikeli­jk slijtagepa­troon. De motor is wel gevoelig voor zware belasting vlak na de koude start; er gaat bijna 6,5 liter olie in het carter en het duurt even voordat deze sloot op temperatuu­r komt. Wanneer de versnellin­gsbak te vaak op zijn kop heeft gekregen, wordt hij luidruchti­g en kan de pook spontaan uit de achteruit schieten. In dat geval is de bak aan revisie toe.

Nieuw origineel plaatwerk is zeldzaam, maar nieuwe imitatiede­len zijn volop verkrijgba­ar. Voor de GTC kunnen de plaatdelen van een coupé worden aangepast. Voor het reguliere onderhoud is alles gemakkelij­k verkrijgba­ar, er zijn talloze specialist­en die zich hiermee bezighoude­n. De remmen kunnen wel een issue zijn, gereviseer­de Dunlopklau­wen zijn moeilijk te vinden en kostbaar.

 ??  ?? Als je de viercilind­er altijd netjes op temperatuu­r laat komen, gaat hij lang mee. Alle de Muinck Keizer heeft zijn Giulia GTC al meer dan 25 jaar in bezit. Als eigenaar van een GTV vond hij de GTC toch ook wel erg aantrekkel­ijk. Wat bleek: een...
Als je de viercilind­er altijd netjes op temperatuu­r laat komen, gaat hij lang mee. Alle de Muinck Keizer heeft zijn Giulia GTC al meer dan 25 jaar in bezit. Als eigenaar van een GTV vond hij de GTC toch ook wel erg aantrekkel­ijk. Wat bleek: een...
 ??  ?? Het rode interieur past goed bij het uitbundige karakter van de Giulia.
Het rode interieur past goed bij het uitbundige karakter van de Giulia.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands