Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Triumph Vitesse Convertibl­e (1962-1971)

-

Voor de beginnende klassieker­hobbyist is de Triumph Vitesse een ideale auto. Hij levert vlotte prestaties, rijdt sportief en onderdelen zijn gemakkelij­k verkrijgba­ar en goedkoop. De motor en de versnellin­gsbak werden, net als allerlei andere componente­n, in tal van Triumphs toegepast, zodat er volop kennis en kunde is om de auto’s op de weg te houden. De Vitesse is een zeer betaalbare auto, zeker in vergelijki­ng met de Alfa Romeo en de BMW waarmee we hem in dit artikel vergelijke­n.

De Vitesse is opgebouwd volgens het bouwdoospr­incipe: de gemakkelij­k afneembare carrosseri­edelen zijn op een ladderchas­sis bevestigd, wat reparatie en restaurati­e eenvoudig maakt. De staat van het chassis is cruciaal: maak rechtsomke­ert bij sporen van aanrijding­ssschade, knikken in de kokerbalke­n bij de wielophang­ing en/of roest op de verkeerde plaatsen. Belangrijk is de conditie van de dwarsbalke­n onder het schutbord. Bekijk ook de wielkuipra­nden, de vloerpanel­en, de bodem van de kofferbak en de wielkuipen achter goed.

Bij gedegen onderhoud blijft de zescilinde­r lijnmotor lange tijd kerngezond, ook al ga je veelvuldig in op zijn uitnodigin­g de toeren op te jagen. Bij de koude start mag de motor maar heel even ‘rommelen’, zodra de oliedruk op peil is moet dit bijgeluid verdwenen zijn. Let ook op geklapper van de nokkenaske­tting en olielekkag­es, en op sporen van problemen met de koppakking (olie in koelwater, witte smurrie in olievuldop). De auto hoort strak de bocht door te sturen en op een slechte weg niet te veel bijgeluide­n vanuit het onderstel te maken. Let op excessieve speling op het stuurhuis. Controleer de werking van de overdrive.

De onderdelen­voorzienin­g levert geen enkel probleem op. Vrijwel alles is nieuw verkrijgba­ar, als new

old stock of als goed imitatieon­derdeel. Alleen een nieuw chassis is niet meer te vinden. In dat geval biedt de markt van tweedehand­s onderdelen uitkomst.

 ??  ?? Guus van der Krogt heeft zijn Vitesse al sinds 1983. Lange tijd werd de auto dagelijks gebruikt. Inmiddels is de kilometert­eller ruim vierenhalv­e keer rond, waarbij de motor eenmaal werd vervangen en er twee keer een nieuw chassis onder de auto is...
Guus van der Krogt heeft zijn Vitesse al sinds 1983. Lange tijd werd de auto dagelijks gebruikt. Inmiddels is de kilometert­eller ruim vierenhalv­e keer rond, waarbij de motor eenmaal werd vervangen en er twee keer een nieuw chassis onder de auto is...
 ??  ?? Hoe Brits wil je het hebben? Leer, hout en chroomomra­nde meters zover het oog reikt.
Hoe Brits wil je het hebben? Leer, hout en chroomomra­nde meters zover het oog reikt.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands