Classic Cars (Netherlands)

Kooptips BMW 1600/2002 Cabriolet (1967-1971)

-

Net als bij de Alfa Romeo Giulia GTC geldt dat er door het kleine productiea­antal weinig aanbod is en dat de prijzen van de 02 Vollcabrio­let de laatste jaren omhooggesc­hoten zijn. Roest is de grootste vijand van de auto. De onderdelen­voorzienin­g wordt steeds beter, maar leverancie­rs en specialist­en weten hun prijzen inmiddels ook te rekenen. In detail zijn er grote verschille­n met de gesloten 02’s, wat de zoektocht naar specifieke onderdelen er niet gemakkelij­ker op maakt. Om een voorbeeld te noemen: in de Cabriolet staan stoelen met een kortere rugleuning dan in de dichte versie.

Aan roestpreve­ntie dacht eind jaren zestig geen mens, aan een lekvrije afdichting van het vouwdak evenmin. Doordat regenwater zich gemakkelij­k een weg naar binnen kon banen, kreeg roest razendsnel vat op de vloerplate­n, de dorpels, de deurstijle­n, het schutbord en alle andere metaal in de onderste 30 centimeter van de carrosseri­e. De verstevigi­ngen van de carrosseri­e, met name die in de dorpels, vragen extra aandacht. Kijk goed naar het verloop van alle naden tussen de diverse plaatdelen, wanneer de auto ietwat doorgezakt lijkt te zijn, is dat geen goed teken.

BMW’s M10motor is een lang leven beschoren, tenzij op het onderhoud is bezuinigd. Let op een oliepluimp­je uit de uitlaat, wanneer bij een middelhoog toerental het gaspedaal wordt gelost en er op de motor wordt afgeremd. Rook kan duiden op versleten afdichting­en van de klepstelen. Als het olielampje bij stationair toerental blijft branden, betekent dat een te lage oliedruk. Een rammelende nokkenaske­tting is evenmin gewenst. In de aluminium cilinderko­p kunnen de koelkanale­n dichtgesli­bd zijn, dus let ook op sporen van een lekke koppakking.

Als er bij BMW iets goed voor elkaar is, dan is het wel de zorg voor de klassieke modellen. BMW Classic heeft van alles in het assortimen­t om het mobiele erfgoed op de weg te houden. Zo bouwde het enkele jaren geleden nog een 2002 tii op uit nieuwe onderdelen. Voor de Cabriolet geldt dat sommige details wat meer geduld kunnen vergen, maar zowel nationaal als internatio­naal is er een levendige clubscene waar je terechtkun­t.

 ??  ?? Je zou kunnen zeggen dat Crist van Roosmalen zijn BMW 1600 Cabriolet niet heeft gerestaure­erd, maar volledig opnieuw heeft opgebouwd. Van de originele auto was weinig meer bruikbaar dan het schutbord en een deel van de Astijlen. De restaurati­e heeft...
Je zou kunnen zeggen dat Crist van Roosmalen zijn BMW 1600 Cabriolet niet heeft gerestaure­erd, maar volledig opnieuw heeft opgebouwd. Van de originele auto was weinig meer bruikbaar dan het schutbord en een deel van de Astijlen. De restaurati­e heeft...
 ??  ?? In de BMW gaat het er nogal sober aan toe, zeker in vergelijki­ng met de Alfa en de Triumph.
In de BMW gaat het er nogal sober aan toe, zeker in vergelijki­ng met de Alfa en de Triumph.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands