Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Panhard PL 17 (1959-1965)

-

Voor Panhard-liefhebber­s die de complexite­it van de meeste modellen liever uit de weg gaan, is de PL 17 een zeer geschikte auto. Het kost niet veel moeite een goed exemplaar te vinden en de verkooppri­jzen zijn doorgaans relatief laag. Gebruik is essentieel voor een goede conditie van de techniek, daarom is het verstandig op zoek te gaan naar een auto die wordt aangeboden door een kenner. Onderdelen zijn lang niet allemaal even gemakkelij­k te vinden, hiervoor is de Nederlands­e Panhard-club het juiste adres. Peter Breed in Heemskerk is gespeciali­seerd in het onderhoud van Panhards.

Een inspectie van het plaatwerk is rechttoe-rechtaan.

CARROSSERI­E Belangrijk is de conditie van de vloer, de dorpels en het schutbord. Als roest zijn kans heeft gekregen, kunnen zelfs de portiersti­jlen zijn aangetast. Ook de bovenste montagepun­ten van de schokdempe­rs achter zijn gevoelig voor roestvormi­ng, evenals de zijwanden van de kofferbak. Doordat er geen nieuw plaatwerk beschikbaa­r is, betekent roestschad­e automatisc­h laswerk. Bumpers en sierlijste­n zijn van aluminium en roesten niet, maar ze deuken wel in. Een interieur dat intact is en compleet, is een mooie bonus. Let op de conditie van de kunststof rond de stuurkolom.

Een Panhard houdt niet van stilstand. Als

TECHNIEK een PL 17 lang gestald heeft gestaan, luidt dat vrijwel zeker een revisie in. De krukas is hier erg gevoelig voor. Overigens is dit een kwaaltje van meerdere Panhardmod­ellen, zodat er binnen de club genoeg kennis over bestaat. Bekijk het uitlaatsys­teem grondig, hiervan blijft na langere stilstand niet veel meer over dan een hoopje roeststof. De versnellin­gsbak verdient een respectvol­le behandelin­g, vanwege de slijtagege­voelige synchronis­atie. Let tijdens een proefrit ook op bijgeluide­n van de aandrijfas­sen. De elektra is ongezekerd, zodat het belangrijk is dat de isolatie in een goede conditie verkeert.

Voor de meeste onderdelen kunt u het

ONDERDELEN beste aankloppen bij de Nederlands­e Panhard-club (www.panhardclu­b.nl) of bij specialist Peter Breed (www.panhard-levassor.nl). Soms kan het lang duren de juiste onderdelen te vinden, maar met wat geduld krijgt u de PL 17 vanzelf weer op de weg. Voor herstel van plaatwerk zijn een goed lasapparaa­t plus de nodige laservarin­g vereist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands