Classic Cars (Netherlands)

Niets zo veelzijdig als een T3

-

Met de T1 en de T2 kon je al heel veel kanten op, maar bij de T3 was het helemaal veelzijdig­heid troef. Behalve de personenbu­s, de bestelbus, de pick-up en de pick-up met dubbele cabine kwamen er ook versies met verhoogd of uitklapbaa­r dak. Volkswagen bouwde zelf campers op basis van de T3, maar ook bestonden er allerlei versies voor politie en leger. De T3 was ook leverbaar als Syncro, de eerste Volkswagen-bus met vierwielaa­ndrijving. Uitvoering­en als Carat, California en Joker zijn bijzonder populair en speciale edities als de Redstar/Whitestar/Bluestar hebben momenteel zelfs een cultstatus. Het non-plus-ultrabusje is ongetwijfe­ld de zeer zeldzame B32, met een 231 pk sterke Porsche-motor. Tegelijker­tijd is een T3 comfortabe­ler en veiliger dan zijn voorganger­s. Bovendien heeft de T3 de potentie stevig in prijs te gaan stijgen.

Bij de meesten voeren echter nostalgisc­he motieven de boventoon wanneer ze op zoek gaan naar een T3. Daarin schuilt direct het gevaar van een miskoop. Je zult niet de eerste zijn die met een kat in de zak thuiskomt, omdat je bij aankoop omhuld werd door een roze wolk van mooie jeugdherin­neringen. Want ondanks het imago van onverwoest­baarheid, zijn de meeste T3’s nu natuurlijk niet meer zo fris als eind jaren negentig, toen de uitgerange­erde busjes van PTT Post en de Koninklijk­e Marechauss­ee nog voor een prikkie te koop waren. Bij veel exemplaren zijn de motor, het onderstel en het plaatwerk aan het einde van hun Latijn. Blijf daarom met beide benen op de grond staan tijdens je zoektocht naar een bus vol goede herinnerin­gen.

Veel mensen die hun zinnen hebben gezet op een T3, willen een leuke kampeerbus. Die zijn er in allerlei soorten en maten, van de keurig afgewerkte, ingenieus geconstrue­erde modellen van camperspec­ialist Westfalia tot aan goedbedoel­de knutselpro­jecten van ‘help-mijn-man-is-klusser-types’. Wees bij het inspectere­n van dit soort ‘klusbussen’ extra kritisch. Hoewel er ruim 1,2 miljoen T3’s gebouwd zijn, wordt het steeds lastiger om goede, nette exemplaren te vinden. Dat komt niet alleen doordat veel ‘Bulli’s’ tijdens hun werkzame carrière zwaar op de proef zijn gesteld, maar ook omdat de tand des tijds zijn tol gaat eisen. Het verraderli­jke is dat diverse zwakke punten lastig te ontdekken zijn. Overigens is het aanbod in Duitsland een stuk groter dan in Nederland. Daarom adviseren we iedereen die serieus naar een T3 op zoek is ook in het oosten te gaan buurten.

 ??  ?? WERKBUS Zeker als pick-up is de T3 een echt werkpaard.
WERKBUS Zeker als pick-up is de T3 een echt werkpaard.
 ??  ?? TOPBUS De exclusieve B32 werd bij Porsche geassemble­erd. Zijn 3,2-liter boxer levert 231 pk.
TOPBUS De exclusieve B32 werd bij Porsche geassemble­erd. Zijn 3,2-liter boxer levert 231 pk.
 ??  ?? MODDERBUS Met Syncro-aandrijvin­g werd de T3 een terreinwag­en.
MODDERBUS Met Syncro-aandrijvin­g werd de T3 een terreinwag­en.
 ??  ?? VAKANTIEBU­S Van de T3 bestaan ontelbare campervari­anten.
VAKANTIEBU­S Van de T3 bestaan ontelbare campervari­anten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands