Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Rover 3500 P6 (1968-1976)

-

De Series I is beter dan de Series II (vanaf 1970). Vooral vanaf 1973, toen Rover onder British Leyland viel, was het met de motivatie van de fabrieksar­beiders slecht gesteld. Ze legden het werk bij wijze van spreken al neer als ze het oneens waren met de hoeveelhei­d melk die de kantinejuf­frouw in de thee deed. Daarnaast waren de kwaliteits­controles van een abominabel niveau. Motor en transmissi­e zijn desondanks redelijk bulletproo­f. Bij Karels P6 zijn ze nog origineel en ongerevise­erd.

Alle auto’s van deze leeftijd zijn roest

CARROSSERI­E gevoelig. Bij de P6 verdienen vooral de binnen en buitensche­rmen, de wagenbodem, de Astijlen, de kofferbakb­odem en alle bevestigin­gspunten van de wielophang­ing en vering extra aandacht. Maar check ook de dakgoten, de ruitframes en de portiersch­arnie- ren en hun ophangpunt­en. Controleer of er onder het vinyl van de Cstijlen geen roestblaze­n schuilgaan. Motorkap en achterklep zijn van aluminium.

De V8motor is heel duurzaam, maar is wel

TECHNIEK gevoelig voor het gebruik van de juiste benzine (bij voorkeur 98 RON) en de juiste oliedruk. Houd het oliepeil goed in de gaten en ververs regelmatig. Ook de drietraps automaat is sterk. Eerste tekenen van ernstige slijtage zijn vloeistofl­ekkage en al te bonkige schakelmom­enten. De handgescha­kelde bak van de 3500S is gevoeliger dan de automaat. Check de wielophang­ing

op overmatige speling en de DeDionbuis van de achterwiel­ophanging op doorroeste­n. De achterste schijfremm­en zijn lastig bereikbaar, wat kostenverh­ogend werkt bij reparatie en vervanging.

Veel technische onderdelen zijn nog

ONDERDELEN verkrijgba­ar, zeker bij Roverspeci­alisten in binnenen buitenland. Van diverse plaatwerkd­elen zijn zelfs splinterni­euwe remakes leverbaar. Onbeschadi­gde 2 achterbump­ers zijn lastig te vinden. Interieurd­elen als portierpan­elen en onbeschadi­gde leren stoelen eveneens.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands