Classic Cars (Netherlands)

Kooptips Volvo 780 (1986-1991)

-

De carrosseri­e is goed beschermd te

CARROSSERI­E gen corrosie, dankzij de vele gegalvanis­eerde en verzinkte plaatdelen. Nu de 780 op leeftijd komt, komen zwakke punten aan de oppervlakt­e. De twee bekendste zijn de randen rond het schuifdak en de onderkant van de zijruiten. Het interieur kent grotere zorgen. Het dashboard vertoont scheurtjes door de invloed van zonlicht. Datzelfde zonlicht zorgt ervoor dat de prachtige dikgelakte houtdelen eveneens scheuren vertonen.

Volvo heeft een reputatie hoog te houden

TECHNIEK als het om duurzame techniek gaat. De 780 vormt daarop geen uitzonderi­ng. De viercilind­er turbomotor­en zijn beter houdbaar dan de V6, die aan versnelde nokkenassl­ijtage lijdt, wat weer te wijten is aan een slechte smering. Regelmatig olie verversen voorkomt bovenmatig­e slijtage. De motorkabel­boom kan door verouderin­g een motorbrand veroorzake­n. Het onderstel is stevig. De standaard Nivomatsch­okdempers op de achteras houden het ongeveer 150.000 km vol. Als de computer voor de elektrisch­e stoelverst­elling defect raakt, kunnen de stoelen een eigen leven gaan leiden.

Voor het exclusieve koetswerk en interi

ONDERDELEN eur van de 780 zijn veel onderdelen lastig verkrijgba­ar. En dan is Nederland niet eens het slechtste land, gezien het grote aantal Volvo-specialist­en dat zich met de 780 bezighoudt. Een beperkte voorzienin­g betekent automatisc­h premiumpri­jzen. De technische onderdelen vormen geen problemen, want de 780 deelt vrijwel alles met de 760.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands