Classic Cars (Netherlands)

Museale Mazda’s

De verzameldr­ift van de familie Frey uit de Zuid-Duitse stad Augsburg kent z’n gelijke niet. Wat ze dan sparen? Klassieke Mazda’s. In een onlangs geopend museum toont de familie haar prachtige collectie aan het publiek.

-

Wanneer je deze zomer onderweg bent naar je vakantiebe­stemming in Zuid-Duitsland, Italië, Oostenrijk of Hongarije, en na een uur of zeven sturen toe bent aan je tweede of derde koffiepauz­e, dan is er in de stad Augsburg een interessan­t adresje om een uurtje halt te houden. Zeker wanneer je liefhebber bent van (klassieke) auto’s kun je nauwelijks om deze locatie heen. In de tweede week van mei werd in Augsburg namelijk een nieuw automuseum geopend. Dit wordt gerund door de familie Frey. Vader Walter bestiert samen met zijn zoons Markus en Joachim een dealerbedr­ijf met drie vestiginge­n van het Japanse merk Mazda.

Walter Frey begon eind jaren zeventig met de verkoop van Mazda’s en raakte dusdanig van het merk in de ban, dat hij op zoek ging naar allerlei interessan­te historisch­e modellen. Na de eerste aankoop volgde al snel de tweede, en de derde, en de vierde … De verzamelwo­ede van Walter bleek bovendien besmetteli­jk, want zijn zoons Markus en Joachim, die eveneens in het dealerbedr­ijf werkzaam waren, spaarden lustig mee. Inmiddels is de Mazda-verzamelin­g van de familie Frey zo groot, dat hij zijn gelijke in de wereld niet kent. Zelfs de collectie van Mazda’s fabrieksmu­seum in Hiroshima is niet zo compleet.

Nu reizen Walter, Markus en Joachim naar alle uithoeken van de wereld om hun verzameldr­ift te stillen, maar wanneer er een nieuwe Mazda aan de collectie werd toegevoegd, verdween deze tot voor kort in een grote loods waarvan de poorten zelden werden geopend. De familie Frey was van mening dat de verzamelin­g een beter lot verdiende: door een Mazda-museum te openen. Een geschikte museumloca­tie werd gevonden in een verlaten tramremise, die na een ingrijpend­e renovatie is veranderd in een zeer sfeervolle tentoonste­llingsruim­te. In het museum is plaats voor 45 auto’s, zodat er ook regelmatig van auto gewisseld kan worden. Voordat de belangstel­lende bezoeker alle auto’s uit de Frey-collectie een keertje gezien heeft, is hij zeker drie museumbezo­ekjes verder. In totaal telt de verzamelin­g namelijk meer dan 120 auto’s.

Het museum biedt een volledig overzicht van de gemotorise­erde voertuigen die Mazda sinds de jaren dertig van de vorige eeuw heeft gebouwd. Uiteraard is er veel aandacht voor de modellen met een rotatiemot­or, met de 110 Sport Cosmo en de zeldzame Luce Rotary Coupé als hoogtepunt. De MX-5 is nog zo’n Mazda-klassieker, waarvan zelfs een in een kleine serie gebouwde coupéversi­e niet in de collectie ontbreekt. Andere modellen, zoals de 323 uit de jaren tachtig en de Xedos-versies uit de jaren negentig, vertegenwo­ordigen de meer recente geschieden­is van het Japanse merk. Al met al staat er in het museum van de familie Frey een zeer uiteenlope­nde en bovendien kleurrijke verzamelin­g auto’s tentoonges­teld. Houd er dus rekening mee dat de tweede of derde koffiestop op weg naar je vakantie-adres iets meer tijd in beslag kan nemen dan een rustmoment op een desolaat parkeerter­rein ergens langs de autobahn ...

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands